Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Pád práškovacího letadla na Pardubicku pilot nepřežil, na místo nehody povoláni profesionální i dobrovoní hasiči

U obce Srbce na Chrudimsku havarovalo v sobotu 9. března odpoledne práškovací letadlo Z37-A Čmelák. Událost byla oznámena na operační a informační středisko hasičů v 14.18 hodin, a to lesními dělníky, kteří pád viděli.

Na místo ihned vyjela profesionální jednotka hasičů z Vysokého Mýta a dále byly povolány dobrovolné jednotky hasičů z Luže, Chrasti, Skutče a Proseče. Nad obcí létaly v sobotu dvě letadla a jedno z nich spadlo.

Pád letadla pilot nepřežil. Na místo byli povoláni vyštřovatelé příčin leteckých nehod.

Letadlo vylétlo z pracovního letiště v Dobrkově – Luži a spadlo severovýchodně od obce Luže. Hasiči zajišťují místo havárie. Případ si krátce po 16 hodině převzala k vyšetřování Policie ČR a též letecká inspekce. S blížícím se večerem hasiči na místo zajistili osvětlovací techniku, aby mohlo probíhat vyšetřování.

Z útrob letadla hasiči před osmou hodinou večerní vyprostili tělo pilota. Uvnitř letadla bylo uloženo 5 metrických centů hnojiva. To ještě během večera hasiči vyložili do sudů. Prvotní ohledání letadla bylo ukončeno a další vyšetřovací práce budou pokračovat v neděli.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet