Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičům a zemědělcům se podařilo šíření plamenů včas zastavit, polovina stohu byla před plameny zachráněna

V 08:58 hodin přijalo krajském operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru stohu volně ložené slámy na polním pozemku mezi obcemi Rataje a Jarohněvice u Kroměříže.

Na místo hlášené události byla neprodleně vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Kroměříž se dvěma cisternovými automobily. V době příjezdu hasičů byla požárem zasažena asi jedna třetina stohu o půdorysném rozměru 20 × 40m.

Od první chvíle se hasiči soustředili na zastavení šíření plamenného hoření směrem k nezasažené části stohu. Na místo události si velitel zásahu také povolal posilovou jednotku dobrovolných hasičů z obce Rataje s dalším cisternovým automobilem. V 09:22 hodin, což bylo asi 8 minut od zahájení hasebního zásahu, se hasičům podařilo požár lokalizovat.

Mimo posilové jednotky se na místo zásahu dostavili také pracovníci zemědělského družstva s mechanizací. Ta byla využita k oddělení požárem zasažené části stohu od hořící slámy. Se zástupci majitele bylo následně také dohodnuto, že zasažená část bude ponechána ke kontrolovanému vyhoření.

Vzhledem ke skutečnosti, že požár byl zcela pod kontrolou, rozhodl velitel zásahu, že profesionální jednotka bude stažena na svou stanici a bude nahrazena jednotkou dobrovolných hasičů města Kroměříže.

V 10:38 hodin bylo požářiště předáno velitelům dobrovolných jednotek a zástupci majitele družstva.

Na místě události zahájit také svou činnost vyšetřovatel požárů z Kroměříže. Výše škody, uchráněných hodnot a samotná příčina a okolnosti vzniku požáru jsou nadále ve společném šetření s PČR.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet