Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na znečištěné řece položili norné stěny, v nedaleké vesnici pak nalezli zdroj úniku nafty

Dvanácté březnové odpoledne vyjížděli profesionální hasiči z Chrudimi do Zaječic, kde došlo k znečištění vodního toku. Na hladině se objevovala mastná oka a zápach nasvědčoval tomu, že se jedná o naftu.

U události zasahovali i místní dobrovolní hasiči. Hasiči umístili první nornou stěnu ještě před splávkem a pokračovali v průzkumu toku po proudu. Další norná stěna byla položena na hladinu v Řestokách. Ve vesnici poté hasiči nalezli místo, z něhož do řeky vtékaly nečistoty.

Hasiči prověřovali i kanalizační síť v obci. Velitel zásahu na místo nechal povolat pracovníky životního prostředí, zástupce Povodí Labe a policisty.

Zdroj úniku s největší pravděpodobností byl ve firmě, kde mělo dojít v ranních hodinách k poruše na nákladním vozidle. Uniklou látku jsme zachytávali pomocí norných stěn a jímali ji pomocí plovoucího sorbentu. Místní jednotka provedla proplachování kanalizace.

uvedl velitel zásahu Kamil Petružálek

Norná stěna byla ponechána v místě vtoku do řeky, a to proto, kdyby se ještě zachytily případné zbytky látky. Nornou stěnu místní jednotka odstraní během středy.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet