Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letištní hasiči z Mošnova opět zasahovali v zahraničí, v Katovicích vyprošťovali Boeing 737–800 společnosti Travel Service

Letadlo společnosti Travel Service a.s., které se v úterý večer vracelo z Egypta, vyjelo na letišti v Katovicích z přistávací dráhy. Nikdo na palubě nebyl zraněn.

SmartWings je obchodní značka letecké společnosti Travel Service a.s., pro nízkonákladové pravidelné lety se základnou v Praze. Travel Service a.s., největší soukromá letecká společnost v České republice, působí na trhu 15 let. Travel Service a.s. je leaderem charterového trhu v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a významný podíl zaujímá také v Polsku.

“Jednalo se o charterový let pro polskou cestovní kancelář, který směřoval ze Šarm aš-Šajchu do Katovic. Na palubě bylo 179 cestujících klientů polské cestovní kanceláře,” uvedla mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. K nehodě došlo v úterý v 18:30. Za pravděpodobnou příčinu označila mluvčí meteorologické podmínky s tím, že událost je stále v šetření.


ČTETE: VIDEO: Hasiči cvičili vyprošťování letadel


Letadlo Boeing 737–800 se dostalo při dojezdu na konec přistávací dráhy a vyjelo mimo zpevněnou přistávací plochu. Všech 179 cestujících a šestičlenná posádka letadlo opustili bez zranění zadním východem.

O vyproštění Boeingu byli se svým unikátním vybavením požádáni hasiči z ostravského letiště v Mošnově. Ti mají s podobnými situacemi zkušenosti nejen z pravidelných cvičení, ale také již z ostrého zásahu z loňského podzimu v Bratislavě, kdy vyprošťovali havarovaný Airbus společnosti DHL, kterému selhal příďový podvozek.


ČTETE: Na vyproštění havarovaného Airbusu jsme byli díky našemu výcviku dobře připraveni, říká Ing. Ivan Korbelář, velitel HZS Letiště Ostrava


Hasiči se na místo události do Katovic přesunuli po vlastní ose a dovezli si s sebou techniku, kterou již z článků v naší unikátní rubrice znáte – tedy především kontejnery s nízkotlakými i vysokotlakými vyprošťovacími vaky, speciálními deskami Q-mat a podobně.

737–800 je prodloužená verze Boeingu 737–700. Vychází z modelu Boeing 737–400, který v produkci přímo nahrazuje. Při standardním uspořádání sedadel nabízí kapacitu 162 pasažérů. Maximální kapacita je 189 pasažérů. Boeing 737–800 má dolet 3 815 km, verze-800HGW 5 445 km

Zasahující jednotky nejprve vyprostily kola letounu a následně za asistence vyprošťovacích automobilů celý stroj po zmíněných pojezdových deskách vytáhli zpět na zpevněnou plochu dráhy.

Foto: LineTech aircraft maintenance a HZSP Letiště Mošnov

Sdílet