Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sila plného štěpků zaměstnal Jihočeské hasiče

Do firmy ve Veselí nad Lužnicí na třídu Čs. armády vyslalo dne 18. března v 19:33 operační středisko k monitoringu mohutného kouře profesionální jednotku ze stanice Soběslav a jednotku SDH obce Veselí nad Lužnicí.

Průzkumem na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár uvnitř skladového sila na dřevěné štěpky. Velitel zásahu si jako posilové jednotky vyžádal osádky dalších vozů ze soběslavské stanice a z místní jednotky SDH. Vzhledem k silnému zakouření nebylo možné přesně stanovit rozsah požáru.

Bylo nutné celý obsah sila nejprve vyskladnit na volné prostranství. Pro dohašení žhnoucích štěpků nasadili hasiči jeden útočný proud, na případnou ochranu střešního pláště sila byl nasazen druhý útočný proud. Na místo požáru se dostavil také vyšetřovatel HZS včetně termokamery. Pomocí té bylo přesně zjištěno ohnisko požáru a teploty okolních technologií kotelny.

Veškerá žhnoucí štěpka byla uhašena, úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 22:15 hodin. Poté se jednotky vrátily na své základny. Zásah hasičů byl po celou dobu veden v dýchací technice. Požár nezpůsobil žádnou škodu, hodnota uchráněného majetku byla vyčíslena na Kč 3 000 000,–.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet