Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v Liberci si vyžádal zásah tří jednotek, hasiči museli rozebírat střešní kontrukce

Čtyři cisternové automobilové stříkačky i výšková technika vyrazily dnes dopoledne k požáru chaty v části Liberce – Radčice.

Požár byl hasičům ohlášen v 8:43 hodin přes tísňovou linku 112 a operační důstojník na místo vyslal liberecké profesionální hasiče, dále pak dobrovolné jednotky Liberec – Krásná Studánka a Stráž nad Nisou.

Hasiči zamezili šíření požáru do patnácti minut, kvůli zjištění skrytých míst hoření museli rozebrat také část vnitřní střešní konstrukce. Po desáté hodině provedli závěrečnou kontrolu pomocí termokamery a jednotky se začaly vracet na základny.

Požár vznikl od komínového tělesa a rozšířil se po střešní konstrukci. Chata (velikosti 4×6 m) byla v době vzniku požáru obydlená, ale nikdo neutrpěl zranění ani se nenadýchal kouře. Další okolnosti a výše škody je v šetření hasičských vyšetřovatelů a PČR.

V souvislosti se zimními teplotami hasiči téměř denně zasahují u požárů sazí v komíně, zatímco vloni je touto dobou nejvíce zaměstnávaly přírodní požáry způsobené nedovoleným vypalováním porostů.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet