Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu z ledu na liberecké vodní nádrži, přiletěl i vrtulník

Na vodní nádrž Starý Harcov v Liberci se v sobotu 23. března 2013 sjely složky IZS z celého okolí. Dle námětu cvičení se zde při bruslení propadlo několik osob, které bylo třeba z ledové vody zachránit.

Na místě tak bylo vytvořeno několik stanovišť, kde se účastníci zapojili do nácviku záchrany ze zaledněné vodní plochy. Všichni tak měli možnost si vyzkoušet zvládnutí specifických záchranných technik – např. záchranu pomocí žebříku nebo pomocí záchranné smyce, dvoulanovou a jednolanovou techniku.

Na jednotlivých stanovištích se vystřídali jak profesionální tak dobrovolní hasiči, své skupinky si proškolili i naši hasičští instruktoři pro práci na vodě.

Své prostředky předvedli také záchranáři z Water RESCUE Liberec o.s. a nechyběla ani záchrana osob z prolomeného ledu za použití vrtulníku LZS.

Procvičení společného zásahu v neposlední řadě připravila ZZS LK a Vodní potápěčská záchranná služba Liberec.

Zúčastněné jednotky: HZS LK PS Liberec, HZS LK PS Jablonec nad Nisou, HZSp SŽDC Liberec, dobrovolné: Liberec – Vratislavice nad Nisou, Liberec – Vesec, Liberec – Karlinky, Liberec – Krásná Studánka, Hrádek nad Nisou, Chotyně.

Foto: HZS a ZZS Libereckého kraje

Video: Josef Záhora

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet