Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru v Raspenavě hasiči měřili i radiaci, hodnoty byly zvýšené, ale stále v hygienickém li­mitu

Požár rodinného domu v Raspenavě byl dnes hasičům ohlášen v 7:36 hodin na linku tísňového volání 112. Na místo dorazili do pěti minut raspenavští profesionální hasiči, následovaly je dobrovolné jednotky z Raspenavy, Frýdlantu a Hejnic.

Hasiči požár do dvaceti minut lokalizovali a poté dohašovali skrytá ohniska, pro odvedení kouře použili přetlakovou ventilaci. Za příčinou stála nedbalost při manipulaci s popelem.

Majitel vybral „studený" popel do papírové krabice, kterou nechal ležet na dřevěné podlaze. Popel ale může vydržet žhavý i několik dní a v tomto případě byl příčinou požáru místnosti v druhém nadzemním podlaží a poškození půdních prostor. Škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč, uchráněné hodnoty pak na 1.500 000 Kč.

Při dnešním zásahu se z důvodu zvýšeného přírodního pozadí a podezření na radiační událost provedlo kontrolní měření, které však tuto skutečnost nepotvrdilo.

Všechny naměřené hodnoty, i když mírně zvýšené, byly v hygienickém limitu. Měření prováděli příslušníci HZS LK pprap. Tomáš Hegyi a kpt. Bc. Richard Michna.

Použité detekční přístroje:

  • osobní dozimetr SOR/R
  • zásahový dozimetr URAD 115
  • radiometr DC 3E 98 a DC 3H 08
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet