Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena se se dvěma syny ztratila v Boubínském pralese, pátrala po ní čtyřicítka lidí

Dramatické chvíle zažila včera večer žena (37 let) z Kolínska. Spolu se svými dvěma syny (7 a 10 let) vyrazila okolo poledne z Volar na výlet. Za cíl své cesty si vybrali Boubínský prales.

V okamžiku, kdy se žena chtěla v podvečer vrátit zpět, zjistila, že nemůže najít cestu. Měla velké štěstí, že u sebe měla mobilní telefon. Vytočila linku hasičského záchranného sboru a uvedla, že se ztratila.

Na místo ihned vyrazila jednotka dobrovolných hasičů z Horní Vltavice a z Lenory. Zároveň hasiči po sedmé hodině večer informovali policii, takže směrem k Boubínskému pralesu vyjela také hlídka z obvodního oddělení v Horní Vltavici. Na pomoc byli přivoláni také pracovníci Horské služby s jejich cvičenými psy.

Žena v telefonu uvedla, že stojí kdesi na asfaltové cestě u potůčku, více nedokázala pátrajícím popsat. Situace byla o to dramatičtější, že žena byla s dětmi již několik hodin venku, začínalo se stmívat a v mrazivém počasí hrozilo, že brzy prochladnou.

Policisté provedli lokalizaci jejího telefonu a pátrací akce se rozběhla na plno. Na pomoc přijeli ještě hasiči a policisté z Volar a profesionální hasiči z Prachatic.

Celkem 31 dobrovolných hasičů, 5 profesionální hasičů, 6 policistů, dva pracovníci polesí Zátoň a 2 příslušníci horské služby se psy na čtyřkolkách propátrávali terén ve směru od Zátoně k vrcholu Boubína. V deset hodin večer přišla dobrá zpráva.

Žena i se syny byla v pořádku nalezena na jedné lesní cestě. Neměli žádná zranění ani omrzliny, přesto byli převezeni do nemocnice v Prachaticích na pozorování, protože byli deset hodin venku v chladném počasí.

Všem, kteří se náročného pátrání zúčastnili, patří velké poděkování, protože díky jejich rychlému zásahu, výborné znalosti místního terénu a skvělé vzájemné spolupráci zachránili ženě s dětmi život, protože by do rána v lese, kde sněžilo, a teploty se pohybovaly pod nulou, jen těžko přežila.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová
Policie ČR

Sdílet