Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové zásahy hasičů Královéhradeckého kraje

Přehled víkendových zásahů jednotek požární ochrany Královéhradec­kého kraje.

Územní odbor Hradec Králové

Profesionální hasiče z centrální stanice Hradec Králové zaměstnal v noci z pátku na sobotu 6. dubna muž, který zapaloval kontejnery z městské části Malšovice až na Slezské předměstí. K prvnímu požáru vyjeli hasiči deset minut po 23. hodině do ulice Antala Staška. Až do půl jedné v noci hasiči postupně zasahovali v ulicích Dubová, Severní a Bratří Štefanů, kde shořelo několik kontejnerů na odpad. Policistům se podařilo žháře dopadnout.

V sobotu o půl deváté ráno vyjeli hasiči k otevření dveří bytu v ulici Na Kotli v Hradci Králové.

Bez zranění se obešla dopravní nehoda, která se stala na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Jaroměří. U obce Trotina došlo k poškození osobního vozidla od kola nákladního automobilu. Profesionální hasiči z Jaroměře zasypali uniklé provozní náplně sorbentem a očistili vozovku.

Tři jednotky hasičů vyjely v neděli 7. dubna dopoledne k dopravní nehodě motocyklu u obce Sadová. Na místo události vyjeli v 10:45 hodin profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská a Hořic, dále hasiči HZS podniku Čepro Cerekvice. Hasiči pomohli záchranné službě s transportem zraněného motorkáře do vrtulníku Letecké záchranné služby Hradec Králové. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Jednotky požární ochrany z okresu Rychnov nad Kněžnou v sobotu 6. dubna zasahovaly u dvou požárů.

K prvnímu požáru vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou a hasiči HZS podniku Škoda Kvasiny krátce po 18. hodině do místní části Lipovka v Rychnově nad Kněžnou. Ve starším stavení plném odpadu došlo k požáru jedné místnosti. V tu dobu se uvnitř domu nikdo nenacházel. Hasiči se kvůli nahromaděnému odpadu těžko dostávali k ohnisku požáru.

Oheň poničil jednu obytnou místnost a další byla poškozena zplodinami hoření. Požár způsobila nedbalost uživatele domu, který zatápěl v kamnech, u kterých byl uložený hořlavý odpad a roští. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Druhý požár vypukl v sobotu před 20. hodinou v obci Sedloňov. V lesíku hořela dětská dřevěná stavba o rozměrech zhruba pět krát pět metrů. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky, dobrovolní hasiči z Deštné v Orlických horách a Olešnice v Orlických horách. Požár zasáhl celý objekt a úplně jej zničil.

Po uhašení požáru hasiči rozebrali zničenou konstrukci dřevěné stavby. Hmotná škoda při požáru nevznikla. Policisté brzy vypátrali čtyři mladistvé, kteří se k založení požáru přiznali. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

V neděli 7. dubna před polednem vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou na žádost personálu Orlické nemocnice na pomoc s transportem těžkého pacienta.

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách vyjeli ve 13:52 hodin do Říček v Orlických horách k úklidu provozních náplní, které unikly z poškozené olejové vany u osobního vozidla Škoda Octavia. Hasiči zasypali motorový olej sorbentem a očistili vozovku.

Územní odbor Náchod

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Náchod v sobotu 6. dubna nezasahovaly u žádné události.

V neděli 7. dubna brzy ráno došlo k požáru dřevěné maringotky v ulici Na Hradčanech v Novém Městě nad Metují. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 06:40 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda a Dobrušky, dále dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují. Při příjezdu první jednotky hasičů na místo byl požár v předposlední fázi hoření a celá maringotka byla v plamenech. Hasiči nasadili dva vodní proudy a požár deset minut po sedmé hodině ráno lokalizovali. V době vypuknutí požáru se uvnitř nikdo nenacházel. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 3,5 tisíce korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolní hasiči z Vysokova byli ve 13:26 hodin přivoláni k požáru trávy v obci Starkoč. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o neohlášené pálení klestí za rodinným domem. Jednotky nezasahovaly a vrátily se zpět na základny.

Územní odbor Trutnov

Profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči z Hostinného byli v sobotu 6. dubna po druhé hodině v noci přivoláni k dopravní nehodě, která se stala u Klášterské Lhoty. Při příjezdu jednotek na místo bylo osobní vozidlo na střeše a nikdo z posádky se nenacházel uvnitř vozidla ani venku. Hasiči zabezpečili osobní vůz proti požáru a úniku provozních náplní. Záchranná služba nakonec ošetřila a převezla do nemocnice dva zraněné z osobního vozidla, kteří z místa nehody odešli. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Vrchlabší profesionální hasiči vyjeli v neděli 7. dubna k požáru sazí v komíně v ulici Josefa Šíra ve Vrchlabí. Hasiči srazili hořící saze v komínovém tělese. Následně zjistili, že do komínu zasahuje dřevěná konstrukce podlahy půdy, která začala hořet. Hasiči nasadili vysokotlaký vodní proud a trám uhasili. Trám a okolí komínového tělesa během čištění průběžně ochlazovali. Po vyčištění komína hasiči část zasaženého dřevěného trámu odřízli. Vyšetřovatel hasičů zakázal majitelce používat komínové těleso. Požár nezpůsobil žádnou škodu na majetku.

Územní odbor Jičín

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Jičín v sobotu 6. dubna nezasahovaly u žádné události.

Profesionální hasiči z Hořic vyjeli v neděli 7. dubna k dopravní nehodě motorkáře k obci Sadová. (viz. Info územního odboru Hradec Králové)

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet