Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na požární stanici Lidická v Brně se uskutečnilo první školení obsluhy Senior Pointů v Jihomoravském kra­ji

HZS Jihomoravského kraje se v roce 2011 stal partnerem nového projektu Senior Point, který organizuje obecně prospěšná společnost Společně ve spolupráci s Krajským úřadem Jihomoravského kraje. Hlavní myšlenkou projektu je zřízení kontaktních center pro věkovou skupinu nad 55 let – SENIOR POINTY.

Do konce roku 2012 se v rámci Jihomoravského kraje podařilo otevřít specializovaná infocentra v Brně, Blansku, Břeclavi, Hodoníně, Tišnově, Vyškově a Znojmě. Lidé obsluhující SENIOR POINTY jsou sami většinou v seniorském věku a proto ví, jak je důležitý osobní přístup ke každému návštěvníkovi.

Projekt, který se snaží o zapojení seniorů do aktivního života a nabízí pomoc s vyhledávání důležitých informací ze sociální oblasti, kulturních a volnočasových aktivit, se snaží také o další vzdělávání seniorů. HZS JMK se tak již podílel na řadě přednášek z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Cílem úterního setkání přímo na „půdě hasičů“ bylo především ukázat obsluze SENIOR POINTŮ, kde hledat informace z oblasti požární ochrany. Hasiči s posluchači prošli zhruba 30 nejčastějších dotazů veřejnosti, které zaznívají přímo na přednáškách nebo jiných preventivních akcích.

Obsluha Senior Pointů tak bude moci zájemcům z řad seniorů například poradit, jak zabezpečit svoji domácnost proti vzniku požáru, jaký hasicí přístroj pořídit do auta nebo co dělat při dopravní nehodě.

Důležitou součástí spolupráce HZS a jednotlivých kontaktních osob na Senior Pointech je i předávání dotazů z oblasti požární ochrany, ke kterým se musí vyjádřit odborníci z řad HZS.

Další informace o projektu naleznete na www.seniorpointy.cz.

kpt. Bc. Pavla Pražáková
koordinátor PVČ
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet