Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zimním stadionu v Rosicích unikl čpavek z prasklého potrubí, zaměstnanci byli evakuováni

Tři minuty po desáté hodině dopoledne přijalo operační a informační středisko HZS JMK volání na tísňovou linku. V areálu zimního stadionu v Rosicích začal unikat čpavek.

Na místo vyjela jednotka HZS ze stanice Rosice, která byla na místě do tří minut. Z Brna přijížděly posilové jednotky se speciální technikou ze stanic Lidická a Líšeň.

Hasiči při průzkumu v dýchacích přístrojích na místě zjistili, že čpavek uniká uvnitř haly stadionu z porušené technologie pod podlahou v místě bývalé ledové plochy. V hale probíhala rekonstrukce a pracovníci po zaznamenání úniku čpavku okamžitě uzavřeli technologie, aby zabránili dalšímu úniku. Místo odkud čpavek unikal kropili vodou z natažené hadice.

Hasiči všech osm pracovníků okamžitě přiměli opustit halu a pokračovali ve zkrápění místa úniku. Žádný z osmi mužů nejevil známky zranění a nepožadoval ošetření záchrannou službou. Velitel zásahu je poučil o možných zdravotních komplikacích.

Koncentrace unikajícího čpavku několikanásobně překračovala zdraví ohrožující limity. Hasiči se ujistili, že k dalšímu úniku nedochází a začali místo odvětrávat. Pomocí přetlakových ventilátorů, které umístili ke vchodu do stadionu, vytláčeli nebezpečný plyn z areálu směrem mimo zastavěnou obytnou zónu. V tom jim pomáhal i směr větru.

Na místo události přijela také mobilní chemická laboratoř z Tišnova, která opakovaně měřila hodnoty odvětrávaného plynu uvnitř haly a také v jejím okolí.

Policie ČR a městská policie z Rosic uzavřely příjezd ke stadionu a další přístupové cesty a chodníky ohraničili hasiči vymezovací páskou. Během odvětrávání začali hasiči jímat kontaminovanou vodu z podlahy haly. Celkem bylo zachyceno 400 litrů vody.

Příslušníci z mobilní laboratoře průběžně monitorovali množství čpavku uvnitř i vně stadionu. Odvětrávání pokračovalo, dokud nebyly naměřeny hodnoty neohrožující zdraví. To se stalo dvacet minut před druhou hodinou odpoledne.

Krátce po druhé hodině předal velitel zásahu písemně místo události provozovateli objektu a jednotky se začaly vracet na své základny.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet