Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na šedesát hasičů se dnes dopoledne účastnilo taktického cvičení složek IZS nedaleko Břeclavi

Cílem akce bylo prakticky procvičit pátráni po pohřešovaných osobách v terénu. Při činnosti, kterou má pod patronací Policie ČR, asistovali také příslušníci HZS ze stanic v Břeclavi, Hodoníně a Mikulově. Účastnilo se také sedm jednotek dobrovolných hasičů.

Cvičení se odehrálo v Bořím lese u silnice z Břeclavi na Valtice. Simulováno bylo pátráni po paraglidistovi, kterému se nepodařilo přistát v určeném prostoru a zřítil se do lesa. Hledat se jej vydala jeho žena, která událost nahlásila na tísňovou linku. Sama se však v lese ztratila a poranila při chůzi terénem.

Na místo vyjíždí jednotky Policie ČR včetně příslušníků z oddělení kynologie a hipologie. K prohledávání terénu jsou aktivovány také hasičské jednotky. Účastníci cvičení vytvořili na seřadišti několik stovek metrů dlouhou rojnici a postupovali terénem ve směru očekávaného nálezu praglidisty. Toho se skutečně podařilo najít zavěšeného za padák v koruně stromu.

Přichystanou figurínu zachránili hasiči-lezci a předali zraněného po základním ošetření transportní skupině. Rojnice pokračovala v pátrání po oznamovatelce. I tu se po několika stovkách metrů podařilo najít a zachránit.

Cvičení posloužilo hasičům v rojnici k osvojení si postupů během činností, které nejsou na jejich denním pořádku. Lezci si zopakovali záchranu osoby z výšky.

Současně se prověřila spolupráce s Policí ČR a to jak v terénu tak na úrovni velení zásahu. Poznatky vyplývající z dnešního cvičení budou zapracovány do vyhodnocení cvičení a poslouží k zvýšení efektivity u podobných zásahů.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet