Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes 60 hasičů pomáhalo hledat ztracené turisty ve skalním bludišti na Turnovsku

Čtyřiašedesát hasičů z jedenácti jednotek se ve čtvrtek 18. dubna 2013 odpoledne zúčastnilo taktického cvičení na záchranu pohřešovaných osob na Turnovsku ve skalním bludišti Kalich – Chléviště.

Na pátrací akci vyrazili společně s PČR včetně kynologů, členy Horské služby ČR a Českého červeného kříže, celkem stovka lidí. Zatímco se členové Horské služby se psy pro plošné vyhledávání a hasičští lezci vydali do skalnaté oblasti vyhlídek, ostatní utvořili rojnici a prohledávali lesní porost. Pátrání nebylo zrovna jednoduché.

Na účastníky cvičení čekal obtížný skalnatý terén a hluboké strže. Taktéž popis osob obsahoval schválně jen kusé informace. Cílem bylo nalezení celkem šesti pohřešovaných lidí, přičemž o čtyřech bylo známo alespoň jejich oblečení, kdežto o dvou nevěděl nikdo nic.

Šlo o turisty, kteří se navzájem neznali a vydali se do oblasti skalních měst Kalich a Sokol. Všechny osoby se během několika hodin podařilo úspěšně vypátrat, ale rozhodně to nebylo „zadarmo".

Hasičští lezci například objevili jednu zraněnou dívku v průrvě hluboké 25 metrů pod Husníkovou vyhlídkou a bylo třeba ji vytáhnout ven. Hasiči k ní slanili s veškerým potřebným materiálem a pomocí nosítek SKED, vakuové matrace a lezeckého vybavení dostali dívku úspěšně ven.

Seznam zúčastněných jednotek: HZS LK PS Semily, HZS LK PS Turnov, dobrovolné jednotky: Koberovy, Malá Skála, Železný Brod, Líšný, Turnov, Semily, Držkov, Karlovice, Rovensko pod Troskami.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet