Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali se záchranou vodáka, v bezvědomí ho transportovali do sanitky

Dnes v 13:33 hodin bylo hasičům přes linku 112 ohlášeno, že na tanvaldské Kamenici zřejmě došlo k utonutí vodáka. Muž jel se skupinou lidí na raftu, který se převrhl v peřejích pod Návarovem.

Když hasiči dorazili na místo, muž byl v bezvědomí na břehu. Do místa se také z vrtulníku spustili zdravotníci, kteří začali s resuscitací. Muže se podařilo zresuscitovat, přesto zůstával v bezvědomí.

Na hasičích bylo dostat muže srázem z koryta řeky nahoru k železniční trati, kam byl přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje zajištěn příjezd motorového vozu.

Muže jsme naložili do vakuové matrace, kterou jsme měli na speciálních nosítkách tzv. scoop rámu. Nosítka jsme ještě fixovali lanem, protože svah byl skutečně velmi strmý.

popsal velitel družstva tanvaldských hasičů nprap. Ivan Lehký

Jakmile hasiči muže dostali nahoru, naložili ho do motoráku a převezli na stanici Návarov, kde byl transportován do sanitního vozu. Ten ho převezl k návarovskému zámku k vrtulníku.

K zásahu byla také povolána psycholožka hasičů, která poskytla na místě posttraumatickou intervenční péči posádce raftu.

Zasahující jednotky:

  • HZS Tanvald
  • JSDH Jílové u Držkova
  • JSDH Vlastiboř
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet