Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasík si v Jihomoravském kraji našel blondýnky, vzniká nová metodika výuky témat z oblasti požární ochrany

Od pátku do neděle se v Zařízení Tišnov koná pilotní kurz „HASÍK CZ – Vaše cesty k bezpečí“ – projekt vzdělávání v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva pro žáky střední škol. 

Po téměř roční přípravě programu se sešlo prvních dvacet zkušených instruktorů vzdělávacího programu „HASÍK CZ“, aby zahájilo zkušební provoz nového preventivního programu.

Na základě stoupajícího zájmu pedagogů a žáků středních škol se Citadela Bruntál o.s. a HZS Jihomoravského kraje rozhodli provést fúzi dvou preventivních programů: „HASÍK CZ“ a „Vaše cesty k bezpečí aneb Chytré blondýnky radí“.

Vzniká tak nová metodika výuky témat z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva pro středoškoláky.

Výuka na středních školách je již poměrně náročná jak na odborné znalosti vyučujících tak na jejich schopnost dané téma přednést poutavou a zajímavou formou. Zvolili jsme proto i novou atraktivní grafiku, která jednotlivé životně důležité rady podporuje.

Před samotnou tvorbou metodiky jsme v Jihomoravském kraji provedli formou řízeného dialogu průzkum znalostí středoškoláků. Potvrdily se nám však minimální znalosti životně důležitých informací.

Léty osvědčená trojice lektorů – Bohdan a Štěpán Mikulkovi (HZS MSK ÚO Bruntál) a Mgr. Miroslav Piňos (Pedagogicko-psychologická poradna Bruntál) ve spolupráci s HZS JMK zpracovali metodickou příručku, která by měla instruktorům na středních školách pomoci.

Jestli jsou obsahová část příručky a časové dotace jednotlivých témat správně nastaveny, budou instruktoři testovat do konce tohoto školního roku. Na podzim se celá skupina opět sejde, aby do nové metodiky výuky zapracovala získané poznatky.

Dalším HZS krajů, ve kterých „HASÍK CZ“ funguje, bychom nejpozději začátkem roku 2014 chtěli nabídnout ověřený a fungující systém výuky středoškoláků.

kpt. Bc. Pavla Pražáková
koordinátorka PVČ

Sdílet