Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mateřskou školu plnou dětí zachvátily plameny, hasiči cvičili evakuaci a likvidaci požáru

V pondělí 22. dubna v dopoledních hodinách došlo k požáru v Mateřské školce v Chrudimi. Požár vypukl od zapnutého elektrospotřebiče v kuchyňce v druhém nadzemním podlaží a kuchyňka je součástí oddělení „Pohádky“, kde v době vzniku požáru byly malé děti.

Cvičný požár zpozorovala učitelka oddělení, která toto ihned oznámila ředitelce mateřské školy. Událost byla dále nahlášena na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje. Mateřská škola v Chrudimi je rozdělena do šesti oddělení po dvaceti dětech a vždy jednom dospělém.

Před příjezdem jednotek hasičů byla provedena evakuace dětí, přesto se uvnitř školky „zapomnělo“ šest děti a dokonce uvnitř objektu zůstala i jedna dospělá osoba.

Úkolem hasičů bylo všechny osoby nalézt a požár včas uhasit. Po příjezdu hasičů na místo byla provedena kontrola počtu evakuovaných osob podle třídních knih a ihned byly stanoveny průzkumné skupiny k prohledání objektu a k likvidaci požáru. Na místě zasahovala nejen profesionální, ale i dobrovolná jednotka hasičů z Chrudimi a Slatiňan. Průzkumná skupina po několika minutách nalezla ztracené děti i učitelku. Ta se nadýchala jedovatých zplodin hoření. Děti byly vyvedeny ven z objektu a učitelka byla vynesena v nosítkách ven. Poskytnuta jí byla okamžitě kyslíková terapie. Další skupina hasičů zlikvidovala požár.

Poté si hasiči s dětmi na zahradě školy krátce povídali o mimořádných událostech a jak se správně zachovat v určitých nebezpečných situacích. Od hasičů dostali děti omalovánky, záložky, tužky, pexesa, ale také plyšového maskota hasičů Pardubického kraje dráčka Ohniváčka.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet