Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expedice Peking aneb China Fire 2013 poprvé

Členové redakce serveru POŽÁRY.cz se hlásí z Pekingu, kam se dostavili za účelem návštěvy hasičského veletrhu China Fire 2013, aby pro vás zmapovali zdejší techniku a hasičské i záchranářské vybavení.

Cesta byla poměrně náročná. Započala na pražské Ruzyni, kde Martin Kavka, Petr Svoboda a Vašek Porkát, doprovázen chotí Marcelou, zdravotní sestrou a záchranářkou, nastoupili do „malého“ airbusu německé společnosti Lufthansa, aby je dopravil do Frankfurtu, kde přesedli do „velkého“ airbusu téže company.

Nutno říct, že cesta Airbusem A380 do čínského Pekingu byla na vkus všech zúčastněných dlouhá, ale proběhla bez potíží, turbulencí a jiných leteckých radovánek. V Číně se letoun objevil na čas. Pak nastal ten pravý zmatek.

Imigrační kontrola proběhla v pořádku, zavazadla ve finále také (pro ně nás dopravil dálkově ovládaný vláček) a tak už jen zbývalo se bezpečně a pokud možno rychle dostat do hotelu, což se ukázalo jako problém. Ale nakonec se vzalo za vděk taxíkem, jehož řidič se ve městě opravdu vyznal. Jízda automobilem místní produkce chvílemi připomínala rychlostní zkoušku, ale do Green Tree Inn se dojelo v pořádku. Cestou jsme mimo jiné situace potkali i dopravní nehodu. To by bylo něco pro ruskou vlaštovku, i auto silničářů mělo červeno – modrou LED rampu, co svítila fakt výrazně a byla vidět z veliké dálky.

Jsme tedy ubytovaní a spřádáme plány co a jak dál. Vzhledem k tomu, že je zde značný časový posun, padá na nás únava. V době psaní těchto řádků se v ČR vstává, zde je však již po poledni. Spánek v letadle si užil jen Petr Svoboda, jenž však usne kdekoliv a kdykoliv. Zlé jazyky však tvrdí, že nespal sám. Údajně druhý spáč tak činil velmi hlasitě, že se na něj přišli podívat i cestující z horní paluby první třídy v doměnce, že něco není v pořádku s letadlem. No, dále toto řešit nebudeme ;-)

Každopadně Vašek s Martinem za těch x hodin dobře znají sekci A380, neb se neustále procházeli, páč v ekonomické třídě na ně prostě není prostor, mít kolena za krkem celou dobu nešlo. Jediná Marcela se vešla v pohodě.

Dnes budeme zřejmě jen „rekognoskovat“ terén, zjišťovat dopravní spojení, potřebné obchody apod. Jo, a také se musíme někde najíst. Pokusíme se navštívit i nějaké ty hasičské stanice a přinést o nich reportáže. Je to všechno o domluvě, tak snad se plán podaří.

Hotelová wifina funguje dobře, takže čekejte denně čerstvé informace o naší daleké cestě, které budeme doplňovat fotografiemi z místa.

PS: Peking je fakt velkoměsto…

Sdílet
Seriál: China Fire 2013