Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení JSDH v roce 2013 na Strakonicku se zúčastnilo sedm jednotek s celkem 60 lidmi

V termínu 3. – 5. května 2013 proběhl již druhý ročník cvičení dobrovolných jednotek na území okresu Strakonice. Místem cvičení pro letošek byly vybrány Střelské Hoštice.

Letos se poprvé zúčastnila i jednotka Sboru dobrovolných hasičů z Horní Břízy (Plzeň – sever), která zajišťovala pomocí své techniky – polní kuchyně na podvozku V3S, týlové zajištění po celou dobu konání cvičení. Zde je třeba poděkovat starostovi města Horní Bříza panu Ing. Vojtěchu Šedivcovi za poskytnutí tohoto vozu i s obsluhou, kdy finanční zajištění bylo hrazeno zřizovatelem této jednotky.

Obsluha si vyzkoušela své možnosti a časovou náročnost na zajištění celé této víkendové akce. Doporučujeme ostatním sborům, aby oslovily tuto jednotku a vyzkoušeli si jejich služeb, jelikož nebyl vznesen žádný nedostatek.

Podobně jako loni se přihlásilo 7 dobrovolných jednotek (Střelské Hoštice, Čepřovice, Přechovice, Čejetice, Bezdědovice, Volenice a Dražejov) s počtem přihlášených 60 členů.


V podvečerních pátečních hodinách se provedl nástup zúčastněných jednotek a proběhlo i přivítání hostů (František Doležal – člen ústřední odborné rady velitelů SH ČMS za Jihočeský kraj, Jiří Novák – starosta OSH Písek a místní členka jednotky paní Jaroslava Boukalová – starostka OSH Strakonice).

Na nástupu byly sděleny organizační záležitosti ohledně celého cvičení a členové byly seznámeni s průběhem jednotlivých úkolů. Po provedeném nástupu jsme zahájili již vlastní cvičení, které bylo zaměřeno za dokumentaci zdolávání požárů – operativní kartu a seznámení ze zásadami zásahu na nebezpečnou látku.

Zde si několik jednotek vyzkoušelo velet zásahu na požár chaty v areálu rekreačního zařízení s využitím operativní karty. Po prostřídání velitelů zasahujících jednotek byla malá přestávka, po které se provedlo cvičení zaměřené na zásah s nebezpečnou látkou. Zde bylo postupováno zpravidla v zásadách, nikoliv v úplné ochraně a s použitím dýchací techniky zasahujících.

Záměr cvičení byl zaměřen na základní pravidla a možnosti se seznámit s označením ADR, způsobem získání informací o názvu látky a jejích vlastnostech. Po vykonání tohoto úkolu bylo v nočních hodinách cvičení ukončeno a vše bylo diskutováno u čerstvě uvařené dršťkové polévky a dalších dobrotách připravených v polní kuchyni.

Sobotní cvičení bylo zahájeno po ranní hygieně a výborně připravené snídani. Na nástupu byli členové opět seznámeni s programem dne. V sobotu byli přivítáni: Pavel Barák Dis. – koordinátor vodní záchranné služby Plzeňského kraje a Karel Sládek – vedoucí odborné rady velitelů ve Strakonicích.

Sobotní den byl připravován na práci na vodní hladině, dálkové dopravě vody a opět výše uvedených cvičení z předešlého dne. Jelikož se však práce na vodě protáhla a byla doplněna ještě školením o první pomoc, tak sobotní den byl ještě určen pouze pro dálkovou dopravu vody. Práce na vodě byla doplněna mnoha praktickými ukázkami. Tato část cvičení asi byla nejzajímavější částí celého cvičení. Za toto školení patří velké díky panu Pavlu Barákovi.

Dále následoval výborný oběd opět připravený v polní kuchyni. Zde je třeba zmínit, že sobotní oběd i večeře byly poskytnuty plně zdarma zasahujícím členům jednotek. Po jídle a krátkém odpočinku byla připravena dálková doprava vody, vedoucím tohoto úkolu se zhostil pan Karel Sládek osobně. Úkolem bylo vyčerpat nádrž o objemu 50m² a vodu dálkově dopravit do vzdálenosti cca 600m. Po vyčerpání nádrže se provedlo opět její naplnění z řeky Otavy ze stejné vzdálenosti.

Po ukončení tohoto cvičení jsme se vrátili do základního tábora k připravené večeři a dále bylo provedeno vyhodnocení celé akce. Protože v sobotu večer přišly dešťové přeháňky a některé cvičící jednotky museli odjet na své základny, tak bylo Cvičení jednotek SDH v roce 2013 oficiálně ukončeno. Pro jednotky, které zůstávaly do neděle, byla připravená živá muzika v místním sále. Jinak byla v základním táboře zajištěna od pátku reprodukovaná muzika.


Hodnocení celé akce: je vidět zájem od dobrovolných hasičů o pořádání tohoto praktického výcviku. Je zde prostor pro praktické dovednosti a hlavně osobní kontakt s danou problematikou. Na cvičení vládne dobrá pohoda a dochází k výměně zkušeností a řešení různých názorů na věc.

Místo konání je vždy voleno tak, aby se cvičení mohly zúčastnit jiné jednotky z celého okresu, i když již zúčastněné jednotky se opět vracejí na toto cvičení. Záměrem je i odlišné téma od minulého ročníku a příprava zajímavých cvičení.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří mne z přípravou a vlastním zajištěním pomáhají, panu Václavu Tvrdému z SDH Blatná za zapůjčení laminátové lodě, členům jednotky SDH Horní Bříza za výborné týlové zabezpečení v čele s Ing. Janem Hadingerem a panu Pavlu Barákovi za zajímavé školení. Dík patří i místní jednotce za přípravu tábora a dalších nezbytných záležitostí.

Napsal dne 9. 5. 2013 Ing. Pavel Škarda, člen ORV

Sdílet