Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U hasičů se večer četlo o požáru, vesnici na jihu Norska v detektivce trápí řádění žháře

Velmi netradičně to vypadalo včera večer na stanici libereckých profesionálních hasičů. Konal ze zde totiž první ročník literární akce pro veřejnost tzv. „Noc literatury".

Od 18 do 20 hodin (vždy po půl hodinách) zde probíhala čtení románu Než shořím norského spisovatele Gaute Heivolla. Jak už název napovídá, šlo skutečně o dílo spojené s požárem. Román vypovídá o sérii požárů v 70. letech v okolí autorovy rodné vsi Finsland na jihu Norska.

V dokumentárně laděném příběhu s přídechem detektivky Heivoll líčí atmosféru strachu vyvolanou řáděním žháře, jež ochromuje celou vesnici. A vybraná ukázka v podání úžasné a charismatické herečky Divadla F. X. Šaldy Markéty Tallerové popisovala právě požár rodinného domu, ze kterého se snaží uniknout starší pár.

Návštěvníkům se alce moc líbila a zvláště z prostoru garáží se spoustou techniky byli unešení. Čtení se konalo letos vůbec poprvé, většinou byla Noc literatury evropskou či pražskou záležitostí.

Kromě stanice hasičů čtení probíhala na dalších třech místech, a to historické tramvaji 6MT č. 117 v areálu vozovny Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, v atraktivním atriu Hotelu Babylon a na terase v 17. poschodí výškové budovy Krajského úřadu Libereckého kraje.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet