Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několik squatterů bylo zavaleno při demolici, cvičení jihočeských hasičů reagovalo na událost ve Frenštátu

V pondělí 20. května proběhlo v Týně nad Vltavou v areálu bývalých Jaselských kasáren v Havlíčkově ulici taktické cvičení složek IZS Jihočeského kraje. Tématem cvičení, jehož začátek byl naplánován na 9:30 hodin, byla záchrana osob zavalených při zřícení domu s následným požárem sklepních prostor.

Cvičení, které vzniklo jako reakce na nedávnou událost ve Frenštátě pod Radhoštěm, se zúčastnily přibližně čtyři desítky záchranářů: profesionální hasiči ze stanic Týn nad Vltavou a České Budějovice včetně technického kontejneru, jednotka SDH obce Týn nad Vltavou, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Policie ČR se skupinou kynologů.

Cílem cvičení byla záchrana osob z demolice, dále pak likvidace požáru ve složitých sklepních prostorách, procvičení spolupráce se zdravotníky ZZS a kynology Policie ČR či možnost povolání těžké techniky Záchranného útvaru HZS ČR nebo soukromých subjektů.


Námět cvičení:

Na objektu, na kterém je prováděna demolice, došlo k zavalení nezjištěného počtu squatterů, kteří se nacházeli přímo ve zříceném domě. Informaci o zřícení oznámí skupina lidí, procházející kolem domu, na tísňovou linku 112. Vzápětí jsou na místo vyslány všechny záchranné složky IZS.

Jedna ze zavalených osoba je zasažena okrajovými troskami při zřícení objektu. Osoba je zavalena betonovým panelem a sutí, je při vědomí, trpí bolestmi a komunikuje.

Velitel zásahu tak obdrží informaci, že ve zříceném objektu je zavalených osob celkem pět. Současně s vyproštěním osoby je prováděn další průzkum, kterým je zjištěn požár ve sklepních prostorách sousedního panelového domu.


Zda bylo cvičení úspěšné, prokáže až hodnocení.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet