Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šedesátka hasičů cvičila společně s vrtulníky, na Turnovsku několik lidí neuposlechlo výzvy k evakuaci kvůli povodni

V úterý 21. května 2013 odpoledne se konalo na Turnovsku cvičení Povodeň, do kterého se zapojili jak profesionální, tak dobrovolní hasiči – celkem 60 lidí. Námět uvedl hasiče do situace, kdy v důsledku vydatných srážek došlo ke zvýšení hladiny řeky Jizery.

V obcích Rakousy, Přepeře, a Příšovice neuposlechlo několik lidí výzvy k evakuaci. Teprve v okamžiku ohrožení života požádali o pomoc na linku 112.

Hasiči tak nasadili pro záchranu osob ze zaplavených oblastí jednotky požární ochrany předurčené pro práci na vodní hladině. V místech, kde nebyla evakuace pomocí člunů bezpečná nebo kde hrozilo nebezpečí z prodlení, byly nasazeny vrtulníky PČR a AČR.

V první etapě se hasiči vydali s posádkou vrtulníku AČR na monitoring údolí Jizery do obce Rakousy, kde si vyzkoušeli „sednout" vrtulníkem do vytipovaných míst a také zároveň transportovat dva figuranty ze zaplaveného údolí.

V druhé etapě rozdělené na dvě části jednak vrtulníky transportovaly vybavení hasičů včetně člunů a posádky na druhý břeh Velkého Písečáku v Příšovicích. Následně však dostaly přes velitele zásahu požadavek, že je třeba zachránit osoby ze střech objektů v Přepeřích (2×) a Příšovicích. Tato místa simulovala místní hřiště v Příšovicích a Přepeřích a další praporky vyznačený prostor.

Během poslední etapy proběhl nácvik vyzvednutí osob z vodní hladiny, na které bylo rozmístěno 7 figurantů. O jejich záchranu se postarali jak hasiči se člunem, tak vrtulníky. Piloti vrtulníku Letecké služby PČR a vrtulníku AČR předvedli s týmem záchranářů mistrovskou práci a cvičení bylo pro všechny hasiče velmi přínosné. Jeho cíle byly jednoznačně splněny.

Zúčastněné složky:

HZS LK PS Turnov, HZS LK PS Semily (lezecká skupina), HZS LK PS Liberec (lezecké družstvo), HZS LK PS Jablonec nad Nisou (lezecká skupina), HZS LK PS Česká Lípa (lezecká skupina, HZS LK PS Liberec, JSDHO Turnov, JSDHO Přepeře, JSDHO Příšovice, JSDHO Všeň, Letecká služba PČR, AČR.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet