Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty ve Svojšicích

Dne 27. ledna 2007 ve 13:28 hodin byl hasičům oznámen požár chaty ve Svojšicích na Přeloučsku. Hasiči uvnitř objektu o velikosti přibližně 4 × 8 m nalezli čtyři proban-butanové láhve, které museli vynést, a uchránit tak před plameny a možným výbuchem.

HZS Pak stanice Přelouč

Operační důstojník na místo události ihned vyslal profesionální jednotku hasičů z Přelouče a dále dobrovolné jednotky z Choltic, Lipoltic, Svojšic, Chotěnic a Heřmanova Městce. Při příjezdu hasičů na místo byla požárem zasažena celá střecha chaty.

Velitel zásahu povolal na místo pracovníky energetických závodů, protože bylo nutné vypnout přívod elektrického proudu. Hasiči uvnitř objektu o velikosti přibližně 4 × 8 m nalezli čtyři proban-butanové láhve, které museli vynést, a uchránit tak před plameny a možným výbuchem. Ze zděné chaty vynesli hasiči také psa, který byl uvnitř sám. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasičům komplikoval hašení velmi silný vítr a mráz. Objekt byl silně zakouřen, a tak hasiči museli požívat dýchací přístroje. Podle slov velitele zásahu byl k objektu špatný přístup, a nemohl tak povolat na místo výškovou techniku, protože v blízkosti chaty byly dráty vysokého napětí. V objektu i kolem něj byl velký nepořádek. Hasiči část museli vynosit. Dále bylo nutné odstranit seno i uskladněné věci z půdního prostoru a uhasit všechna ohniska požáru. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 14:27 hodin. Příčina vzniku požáru i škoda způsobená požárem jsou doposud předmětem dalšího vyšetřování.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zde je dále informace o těžké DN z Pardubického kraje:

HZS Pak územní odbor Chrudim

Dne 27. ledna 2007 ve 22:30 hodin byli chrudimští hasiči přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla Škoda Fabia, které skončilo svou jízdu na kluzké vozovce nárazem do stromu, a to na silnici I/37 mezi Chrudimí a Slatiňany. Hasiči museli jednu osobu vyprostit ze zcela zdemolovaného vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Vyproštění osoby bylo velmi náročné a trvalo přibližně třicet minut. S těžkým zraněním byla osoba předána do péče zdravotníkům. Druhá těžce zraněná osoba byla po nehodě mimo vozidlo. Oba zraněné převezla záchranná služba do nemocnice. Hasiči provedli odstranění následků nehody, zabezpečili místo události proti vzniku požáru, zamezili úniku provozních náplní a místo nehody nasvítili, aby policisté mohli nehodu řádně zadokumentovat a zahájit vyšetřování, co bylo příčinou kolize. Odstraňování následků těžké dopravní nehody trvalo až do 28. ledna 2007 0:57 hodin.

-vap-

Foto a info:

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet