Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji se připravují na letní rekreační sezonu, nacvičovali záchranu osob z vody

Jednotky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje se v těchto dnech intenzivně připravují na letní sezonu, kdy budou tisíce lidí okupovat břehy nejrůznějších řek, rybníků a jezer, a jako v minulých letech se tak zvýší riziko jejich utonutí.

Ve čtvrtek 23. května 2013 si jako dvě místa výcviku hasiči vybrali nebezpečný jez na řece Ostravici mezi ostravskou částí Hrabová a Vratimovem (okres Ostrava-město) pod spojovacím mostem, jejich kolegové zase vodní plochu bývalé štěrkovny v Hlučíně (okres Opava).

Hasiči nacvičovali na obou místech nejrůznější způsoby záchrany osob z vody, jízdu na gumových člunech a pohyb na záchranných saních, rovněž pohyb jednotlivých hasičů ve vodě. Oděni byli v moderních nepromokavých kombinézách, opatřených záchrannými vestami, samozřejmostí byla přilba (bílá pro velitele, červená pro posádku a žlutá pro zachraňované).

Profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje využívají ke svému výcviku mj. také některé vodní nádrže v kraji. Například ve středu 12. června 2013 se uskuteční tradiční soutěž vodních záchranných služeb na vodním díle Slezská Harta (okres Bruntál), a to za účasti hasičských týmů z Polska (opět), Prahy a Brna (nově) a samozřejmě dalších moravských krajů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet