Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Akce „Hasičina nejen dřina“ proběhla ve Šlapanicích za teplého a slunečného počasí

Skončil 4. ročník akce s názvem Hasičina nejen dřina. Letos nám příroda přála, a tak celý den proběhl za velmi teplého a slunečného počasí.

Dopolední program je určený zejména dětem, ale snad se nenudili ani jejich rodiče. Po soutěžních disciplínách se nám rozběhlo 243 dětí. Na tomto počtu se zastavila naše registrační listina. Malé závodníky čekalo 8 stanovišť, kde plnili rozličné úkoly např.: skok v pytli, hašení “hořícího” domečku, srážení plechovek vodním proudem, hod míčkem na hasiče, lanová dráha apod.

Ve volných chvílích byla možnost prohlédnout si vystavenou záchranářskou techniku, kde bylo i letos na co koukat (viz. níž.), neboť každý rok je k vidění něco jiného.


Program zpestřovala svým vystoupením dětská kapela Kaštánci, dětský koutek Hitrádia Magic (trampolína, malování na obličej atd.), trenažér Formule 1, stánky s cukrovou vatou a balónky i skákací hrad.

Díky horkému počasí jsme letos mohli pro děti zprovoznit i svépomocí vyrobenou vodní skluzavku, která měla svoji premiéru v loňském roce. Před polednem ukázali členové místního kynologického klubu své umění ve výcviku psů – s těmi se mohly přítomné děti po ukázce pomazlit.

Pak svoji ukázku požárního útoku předvedl oddíl mládeže hasičského sboru Šlapanice. K poledni proběhlo vyhodnocení a vyhlášení vítězů všech 4 věkových kategorií.

Díky velkému počtu dětí měl dopolední program trošku skluz, ale snad to nikomu nevadilo. Vítězové si převzali diplomy a věcné ceny. Žádné z dětí však neodcházelo s prázdnou, protože díky sponzorům všichni soutěžící obdrželi nějakou sladkost.


Po krátkém oddechu a přípravách započal odpolední program určený pro předem přihlášených maximálně 10 pětičlenných družstev dospělých, kde žádný soutěžící nesmí být dobrovolným ani profesionálním hasičem. Slunce neúprosně pálilo na asfaltovou plochu parku a soutěžícím tak bylo lépe pod připravenými slunečníky.

Přišlo i dost diváků a fanoušků soutěžících družstev, takže atmosféra byla skvělá. Všichni se vrhli do zápolení s vervou, smyslem pro recesi a nadšením.

Letos se přihlásilo 9 družstev (Hadice z Radnice – čistě ženské družstvo, Hit rádio magic, Hrbatá hadice, Hrbatý hydrant, Kein Štres, Šipkaři, Tučňáci, Vlčáci – letošní vítězové, Vyprahlo rock junior tým). Odpolední část zahájil oddíl mládeže Hasičského sboru Šlapanice ukázkou požárního útoku.

Poté započalo zápolení o 30 l sud piva a další věcné ceny. Vždy se jedná o 5 disciplín, které jsou více či méně inspirovány hasičskou činností. Každý rok se snaží pořadatelé disciplíny nějak inovovat, obměňovat a vymýšlet nové.

Každý rok je tak podoba soutěží překvapením až do poslední chvíle. Letos se takovým překvapením stala lanovka, kterou nám pomohl připravit náš kamarád lezecký instruktor.


První letošní disciplínou byla štafeta, která vedla přes věž z lešení. Druhou disciplínou bylo každoroční, oblíbené, a různě obměňované, kýblování – ruční kbelíková doprava vody z nádrže za účelem naplnění popelnice.

Tentokrát si živý řetěz musel poradit s konstrukcí lešení, převýšením, soustavou trubek a koryt. Třetí byl oddechový kvíz, kde musela družstva zodpovědět 5 otázek se záchranářskou tematikou. Čtvrtou disciplínou byla obdoba bowlingu, kde šlo o srážení kuželek hadicí.

Poslední a vrcholnou disciplínou byl požární útok. Jeden člen družstva sjel v postroji po připravené lanovce, zbylí čtyři po skluzavce. Ti museli naplnit vodou terče (kbelíky), rozvinout požární útok a počkat na proudnice, které jim přinesl člen z lanovky. Pak už jen zbývalo srazit terče.

Čas mezi jednotlivými disciplínami byl vyplňován reprodukovanou hudbou. K dispozici byl trenažér Formule 1 a probíhala divácká soutěž o hodnotné ceny (2 x DVD do auta a multifunkční tiskárna). Tato soutěž se odehrávala v uzavřeném prostoru, skládala se z vědomostního testu a dovednostní části. Zapojilo se do ní téměř 40 diváků.

V podvečer proběhlo vyhlášení vítězů a předání cen. Skluzavka, byla díky počasí vděčnou zábavou nejen pro děti.

Nakonec ve 20.00 začala večerní zábava, která přinesla 2 kapely – místní Vyprahlo rock a z Blanska přijela skupina Motoband. V přestávkách bavil přítomné DJ Tower, který pouštěl muziku z vížky (napsáno správně). Kdo byl, viděl. Zábava byla úspěšná a protáhla se lehce přes povolený čas.

Úklid parku skončil kolem 4. hodiny ranní a finišoval ještě v neděli odpoledne uložením inventáře do zbrojnice. Tak skončil další pořadatelský maraton s názvem “Hasičina nejen dřina”. Ale stojí to za to. Hlavně díky rozzářeným dětským očím, spokojeným a všehoschopným soutěžícím a pobaveným návštěvníkům.

Letos se odehrály hned dvě velké premiéry našeho inventáře. Poprvé jsme použili náš nový stan 6×12 m a svépomocí vyrobené zásahové vozidlo s označením POV 3 – přívěsné občerstvovací vozidlo o výtlaku 3 výčepních ventilů.

Poděkování pak patří všem partnerům, sponzorům, divákům a soutěžícím, kteří dokázali bavit sebe i ostatní.

Videozáznamy budou po zpracování na www.hasici-slapanice.cz a fotografie na DVD, které bude distribuováno všem soutěžním družstvům, partnerům akce a dále na požádání.

V roce 2014 připravujeme 5. ročník, který bude i připomínkou 125. výročí založení hasičského sboru ve Šlapanicích.

Michal Velan
starosta MHJ HS Šlapanice


Děkujeme i těm, kteří přivezli ukázat svoji techniku:

  • PPS8 (SDH Ponětovice)
  • AS Aero (dříve Královo Pole)
  • CAS 20 Scania (SDH Brno – Tuřany a Holásky)
  • DA 16 Iveco Daily (SDH Zastávka u Brna)
  • CAS 32 T148 (SDH Brno – Černovice)
  • DA MB (SDH Brno – Černovice)
  • RZP MB Sprinter (ZZS Jmk)
  • VW Transporter (PČR DI Brno – venkov)
  • Dacia Duster (Městská policie Šlapanice)
  • VAZ 2107 – Veřejná bezpečnost (Policejní Historická Společnost, o. s.)
Sdílet