Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

STAVÍME CISTERNU: Vybrali jsme sirénu, její sílu a umístění

V dnešním týdnu dokončíme výběr výstražného zařízení naší ideální cisterny. Jelikož již máme hotovou světelnou část, podíváme se na zvuk.


VÝBĚR


Možností je i v tomto případě celá řada. My náš výběr zúžíme především na výkon sirény a její umístění. Běžně se u nás instalují 100W reproduktory, které jsou zároveň integrovány do majákové rampy.

My u našeho vozu zvážíme, zda by nebylo vhodnější umístit sirénu jinam – třeba přímo na masku vozu či pod nárazník, aby byla blíže především osobním automobilům, které na silnicích převažují.

Zauvažovat můžeme rovněž nad použitím výkonnější 200W sirény. Pak se nabízí otázka, zda je i u této možnosti potřeba uvažovat nad umístěním reproduktoru, nebo již díky zesílení nad běžný stav postačí ponechat ji na střeše.


Přinášíme naše „houkací“ rozhodnutí. Jako je už u výběru VRZ obvyklé, značky necháme až na nějaké další shrnutí a výsledek uvedeme obecně.

Vybrali jsme dva 100W reproduktory doplněné nízkofrekvenční „vibrační“ sirénou. Reproduktory umístíme pod masku automobilu, nízkofrekvenční pod nárazník.

Co se tónů týče, použijeme klasické wail/yelp doplněné o horn. Ovládání sirény bude možné otočným přepínačem na ovládací skříňce nebo na volantu automobilu.

Ovládací skříňka bude umístěna v prostoru pro rádio, k veliteli bude vyvedeno tlačítko pro horn.

Sdílet
Seriál: POŽÁRY.cz staví cisternu pro Spodní Břízu