Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dělník se propadl do šachty

K záchraně 27letého dělníka dnes (31. ledna 2007) krátce po 9. hodině hasiči vyjížděli na Šilingrovo náměstí v Brně. Pracovník stavební firmy, která opravuje budovu zvanou Městský dvůr, se propadl do větrací šachty a spadl do hloubky zhruba deseti metrů.

Ke zraněnému, který byl při vědomí, se na dno šachty o rozměrech cca 1 × 1,2 metru na laně spustil hasič – člen lezecké skupiny s výcvikem pro práci ve výškách a hloubkách. Dělníkovi nasadil límec k fixaci krční páteře. Nahoře, u vstupu do šachty ve druhém patře budovy, pak hasiči na rozpínací hydraulickou tyč upevnili kladkostroj. Protože do malého prostoru šachty nebylo možné spustit transportní nosítka, hasič – lezec si dělníka na dně šachty uvázal do záchranného evakuačního šátku. Zraněného muže se záchranářem pak hasiči na laně pomocí kladkostroje vytáhli nahoru, přeložili na nosítka a předali zdravotníkům.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 9:05 hodin, dělníka se podařilo vytáhnout do bezpečí v 9:42 hodin. Zásahu se zúčastnilo 19 hasičů z požární stanice v Lidické ulici v Brně se čtyřmi zásahovými vozidly včetně technického automobilu se speciální technikou k záchraně osob. Mezi zasahujícími záchranáři bylo i družstvo hasičů – účastníků kurzu vstupní přípravy příslušníků HZS na odborném učilišti požární ochrany v Brně-Líšni, kteří jsou v požární stanici na odborné stáži.

-wap-

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet