Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za co tankují hasiči při povodních? Zadarmo, mají „volné“ tankovací karty Správy státních hmotných rezerv ČR

Správa státních hmotných rezerv ČR (dále „SSHR“) vydala Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru 100 kusů tankovacích karet včetně PINů pro bezplatný odběr pohonných hmot. A to po dobu trvání povodňové situace, nejdéle však do 31. 8. 2013.

GŘ HZS odběrové karty distribuovalo složkám Integrovaného záchranného systému a Armádě ČR.

Tankovací karty jsou určené na odběr motorové nafty a benzinu v síti čerpacích stanic EuroOil. Karty byly aktivovány na základě usnesení Vlády ČR ze dne 5. 6. 2013, kterým SSHR uložila bezplatný výdej.

Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky České republiky. Součástí státních hmotných rezerv jsou mobilizační rezervy a pohotovostní zásoby určené pro 24 typových krizových situací.

Vláda ČR dále přijala usnesení o uvolnění státních hmotných rezerv pro řešení krizové situace, která vznikla v souvislosti s vývojem povodní v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji a hlavním městě Praze.

Správa státních hmotných rezerv ČR (dále „SSHR“) už poskytla v rámci povodní věcné zdroje v hodnotě 45 460 000 Kč. Zejména se jedná o pohotovostní zásoby uložené u hasičských záchranných sborů. Jde například o čerpací soupravy nebo hasičskou techniku.

Vláda ČR také zmocnila předsedu SSHR bezplatně poskytnout vybrané druhy státních hmotných rezerv na základě oprávněných požadavků krizových štábů postižených krajů, základních složek IZS a Armády České republiky a stanovila podmínky pro jejich poskytování a použití.

Správa státních hmotných rezerv ČR

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách