Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Workshop se zástupci organizací osob se zrakovým postižením byl přínosem, diskutovalo se o komunikaci při katastrofách

Na ministerstvu vnitra proběhl dne 10. června 2013 workshop se zástupci organizací osob se zrakovým postižením. Jednalo se o plánovanou akci v rámci mezinárodního projektu EUNAD, jehož cílem je zlepšit práci složek IZS s lidmi se specifickými komunikačními potřebami při katastrofách.

I přes nepříznivou povodňovou situaci se zástupci zrakově postižených a souvisejících organizací dostavili a diskutovali s pracovníky krizového řízení MV, zástupci policistů a hasičů oblasti, které by bylo vhodné zlepšit. Patří jim poděkování i vzhledem ke skutečnosti, že někteří z nich byli současnými povodněmi přímo zasaženi.

Workshopu se účastili např. zástupci Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Tyfloservisu, Okamžiku – sdružení pro podporu nejen nevidomých, středních škol pro osoby se zrakovým postižením, Magistrátu města Olomouce, HZS, PČR, Univerzity Karlovy v Praze.

Akce přinesla řadu podnětů pro zlepšení technické i lidské stránky při asistenci lidem se zrakovým postižením v souvislosti se situacemi mimořádných událostí (od prevence a připravenosti, přes varování, evakuaci, náhradní ubytování až po následnou asistenci).

Z přítomných byla zároveň vytvořena odborná pracovní skupina, která se bude danou problematikou zabývat i do budoucna. Zazněla mj. i prezentace Magistrátu města Olomouc, jehož krizový úsek se zlepšování praxe osob se sluchovým a zrakovým postižením při mimořádných událostech aktivně věnuje.

Zástupcem HZS byl představen projekt pro zlepšení přípravy hasičů pro práci s lidmi se specifickými potřebami při mimořádných událostech, včetně prezentace výukového filmu.

Jednalo se o druhý odborný workshop v rámci projektu EUNAD (první proběhl dne 5. 6. 2013 a byl zaměřen na potřeby osob se sluchovým postižením).

PhDr. Štěpán Vymětal, psychologické pracoviště OBP MV

Sdílet