Neděle 6. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda náklaďáku na dálnici D5

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou RZA VW, CAS 25-IVECO, AV14-T815, AD28-T815 a VEA-Š Fabia společně s Policií ČR a Správou a údržbou silnic a dálnic u dopravní nehody kontejnerového nákladního automobilu s kontejnerovým přívěsem na 13. km dálnice D5 ve směru na Plzeň.

7. 2. 2007 7:54 hodin

Při příjezdu na místo bylo zjištěno, že nákladní automobil je převrácený i s přívěsem na boku v příkopu, ve vozidle není žádná osoba a z nádrže vytéká nafta do odvodňovacího příkopu u dálničního tělesa. Jednotka provedla omezení provozu na dálnici a protipožární opatření, únik nafty likvidovala pomocí sorbetu vytvořením hrázek a odčerpáním nafty do sudu. V průběhu zásahu správa a údržba silnic a dálnic pomocí světelné šipky a kuželů zabezpečila uzavření dvou jízdních pruhů a svedení provozu do jediného pruhu.

Pomocí vyprošťovacího automobilu AV14-T815 byl z příkopu vyproštěn kontejner z přívěsu a následně i dvouosý přívěs. Poté mohl být pomocí navijáku z AV14 postaven na kola i nákladní automobil. Po následném průzkumu a zjištění, že z nádrže vozidla neuniká již žádná nafta, bylo místo zásahu předáno Policii ČR s tím, že odtažení havarovaného vozidla zabezpečí specializovaná odtahová služba.

Hasiči oceňují přístup Policie ČR, která bleskurychle zareagovala na chování 2 neukázněných řidičů, snažících se vzniklou kolonu podjet přes uzavřené pruhy, a toto chování patřičně „ohodnotila“. Doufáme, že dotyční řidiči nás po této zkušenosti již nebudou při naší práci ohrožovat.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

-wap-
Sdílet