Neděle 6. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořelo na půdě obytného domu

Škodu v součtu „jen“ za sto tisíc korun způsobily v pátek 9. 2. 2007 dopoledne a po poledni dva požáry v Moravskoslezském kraji, ke kterým ale vyjelo celkem devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, protože záchranáři nechtěli nic ponechat náhodě.

Podstatně vyšší jsou uchráněné hodnoty – u požáru odložených věcí na půdě a střechy v Holčovicích na Bruntálsku jeden milion korun, u požáru přístřešku u pily v Raškovicích na Frýdecko-Místecku půl milionu korun. Příčinu vzniku obou požárů, při nichž nebyl nikdo zraněn, šetří Policie ČR.

Pět hasičských jednotek z Bruntálska vyjelo v pátek před půl jedenáctou k nahlášenému požáru třípodlažního domu v Holčovicích. Když přijeli na místo, zjistili, že pod střechou domu hoří uskladněné věci, které tam uživatelé domu odložili. Protože někteří z nich byli doma, například protože byli bez zaměstnání, povedlo se jim požár pomocí kbelíků s vodou lokalizovat. Hasiči pak během hodiny požár zcela uhasili a prostory domu odvětrávali.

Správkyně domu odmítala ve zbytečné obavě před problémy s pojišťovnou vyčíslit celkovou škodu, proto ji hasiči odhadli zhruba na 60 tisíc korun, především na poškozené střeše, oděvech a sekačce. Uchráněné hodnoty odhadli na jeden milion korun – u střechy.

U požáru zasahovaly jednotky HZS MSK ze stanice v Bruntálu a Krnově a dobrovolní hasiči z Vrbna pod Pradědem, Města Albrechtic a Krnova. Mezi technikou byly mimo jiné čtyři cisternové automobilové stříkačky. Fotografie jsou v galerii.


Krátce po pátečním poledni vyjely čtyři hasičské jednotky z Frýdecko-Místecka k nahlášenému požáru kůlny na pile v Raškovicích. Na pile hořel dřevěný přístřešek, pod nímž bylo uskladněno dříví. Požár dostali hasiči pod kontrolu za dvacet minut po příjezdu první jednotky, zcela uhašen byl o padesát minut později. Hasiči museli mimo jiné přenášet uskladněné dříví.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice ve Frýdku-Místku a dobrovolné jednotky z Raškovic, Pražma a Vyšních Lhot. K dispozici měli celkem šest cisternových automobilových stříkaček. Nejvíce hasebních prací zvládli místní dobrovolní hasiči, kteří přijeli k ohni jako první – třemi vozidly. Ti také zůstali na pile jako poslední – na kontrole požářiště.

Celkovou škodu odhadli hasiči na 40 tisíc korun, uchráněné hodnoty na půl milionu korun.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet