Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hrdinský čin dobrovolného hasiče

Dne 24. 1. 2007 velitel družstva směny A SDH Jiříkov pan Herbert Lache při výkonu pohotovostní služby v době okolo 10:45 hodin projížděl služebním vozidlem v Jiříkově po ulici Svobodova, kde si povšiml bezvládného těla, ležícího v tratolišti krve.

Pan Herbert Lache na nic nečekal a i přes skutečnost, že ostatní řidiči projížděli a chodci raději tělo obešli velkým obloukem, zastavil a vyběhl z vozidla.

Prohlídkou těla zjistil, že se jedná o starší ženu, která měla v obličejové části rozbitou hlavu a docházelo k tepennému krvácení. Provizorním tlakovým obvazem zastavil krvácení. V tomto okamžiku došlo k zástavě srdeční činnosti. Pan Herbert Lache na nic nečekal a zkušeně a hlavně okamžitě zahájil resuscitaci. Po obnovení srdeční činnosti začala paní Marcela Š. (1939) z Jiříkova opět sama dýchat. I když v okolí (rušná ulice na panelovém sídlišti) byla spousta přihlížejících, musel ještě sám zavolat lékařskou pomoc. Žena byla převezena osádkou RZS na chirurgickou ambulanci v Rumburku, kde vše skončilo šťastně.

Později bylo zjištěno, že žena prodělala slabou mozkovou příhodu a upadla na zem, kde si o obrubník poranila hlavu.

Pan Herbert Lache nebyl lhostejný k ležícímu bezvládnému tělu a nezachoval se jako všichni kolemjdoucí, ale naopak, rychlým a profesionálním poskytnutím první pomoci zachránil Marcele Š. život.

Jsme velice pyšní a hrdí, že v našich řadách SDH Jiříkov máme takového velitele a zcela právem jej v nejbližším možném termínu navrhneme na medaili za záchranu života, kterou si zaslouží.

Pavel Svoboda, starosta SDH Jiříkov

se svolením Jirky „Jardy“ Suchardy převzato z webu http://hcr.kkp.cz
Sdílet