Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Českých Budějovicích se seznamovali s interiéry hotelu Clarion, prověřili i požární suchovod

Ve středu 26. června v dopoledních hodinách vyjely osádky tří cisteren profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice do objektu hotelu Clarion v Českých Budějovicích.

Důvodem výjezdu českobudějovické jednotky nebyl reálný zásah, ale cvičení, v průběhu kterého se hasiči měli za úkol seznámit s podmínkami pro případný zásah či s konkrétními riziky, které v hotelu mohou při skutečném zásahu vyvstat.


Hotel Clarion je svým charakterem z hlediska požární ochrany zařazen do kategorie objektů s vysokým požárním nebezpečím a je na něj kromě požárně bezpečnostního řešení, zpracovaného v rámci projektu stavby, zpracováno také posouzení požárního nebezpečí. To rozpracovává a analyzuje provozní podmínky zajištění požární bezpečnosti stavby do maximální podrobnosti.

K požární bezpečnosti hotelu Clarion se vyjádřil náměstek Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pro prevenci a centrální nouzovou připravenost plk. Ing. Milan Brabec:

V objektu hotelu Clarion je instalována řada požárně bezpečnostních zařízení, která po velké rekonstrukci, která v hotelu v minulých letech proběhla, tvoří inteligentní systém fungující automaticky.

Koordinačním prvkem je zařízení elektrické požární signalizace, jež v případě požáru automaticky ovládá některá požárně bezpečnostní zařízení a technická zařízení budov.

Mezi nejvýznamnější ovládaná požárně bezpečnostní zařízení zde patří zařízení pro odvod tepla a kouře, evakuační rozhlas, evakuační výtahy, požární rolety a požární dveře.

Mezi ovládaná technická zařízení budov patří například vzduchotechnické zařízení. Tato zařízení, jak již bylo řečeno, fungují automaticky, ale v případě požáru je nutné zajistit dodávku požární vody do jednotlivých podlaží hotelové části. Toto je zajištěno pro prvotní zásah personálem vnitřními hydranty a pro zásah hasičských jednotek nezavodněným požárním potrubím, které je rozvedeno od nástupní plochy pro požární techniku do všech podlaží objektu.

Toto potrubí zajistí, že nebude nutné při požárním zásahu vést vodu pro hašení hadicemi, ale hasiči se zapojí hadicí na toto potrubí až v podlaží, ve kterém hoří.


Své vyjádření ke cvičení hasičů v Clarion Congress Hotelu České Budějovice dodal i jeho ředitel Martin Štolka:

Jsme rádi, že po náročné rekonstrukci a přestavbě původního hotelu Gomel na kongresový hotel Clarion došlo mimo jiné k realizaci takových opatření, která vedla k zajištění absolutní bezpečnosti hostů i personálu.

Disponujeme velmi sofistikovaným systémem, který dokáže okamžitě chránit budovu i všechny přítomné osoby.

Českobudějovičtí hasiči se prohlídkou seznámili s možnostmi evakuace ubytovaných osob a pracujícího personálu, prohlédli si veškerá schodiště a východy včetně únikových, ověřili použití výtahů.

Poté prověřili funkčnost požárního suchovodu. Ten byl zavodněn vodou z cisterny stojící z boku hotelu. Podařilo se tlak vody zvýšit až na takovou úroveň, že bylo možné „hasit“ nejvyšší patra hotelu a střechu.

Cvičení, které postupně absolvují všechny směny profesionálních hasičů z českobudějovické stanice, proběhlo bez sebemenších komplikací.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet