Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze sutin odlehlé usedlosti hasiči na Jičínsku vyprostili dvě osoby, ani jedna však nepřežila

V lokalitě Nový Dvůr u Dětenic došlo včera večer ke zřícení stěny starého opuštěného kravína a byla zde důvodná obava, že se pod sutinou nacházejí osoby.

Na místo byl operačním střediskem v Jičíně povolán také nstržm. Pavel Málek, psovod Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Po nutném přerušení záchranných prací nasadil psovod svého psa atestovaného právě na sutinové vyhledávání a označil místo možné polohy osoby. Nález potvrdil i druhý nasazený pes psovoda z HZS PK.

Na místo vyrazil vrtulník letecké záchranné služby a pozemní posádka rychlé zdravotnické pomoci.

Hasiči záchranného sboru po několika hodinách našli pod sutinami první tělo a po několika dalších bylo vyproštěno i druhé tělo. Lékař mohl už pouze konstatovat smrt na následky zranění a syndromu ze zavalení. Přesnou příčinu události a okolností úmrtí vyšetřuje policie ČR.

Tomáš Ježek, tiskový mluvčí, ZZS Královéhradec­kého kraje

Po odklizení suti došlo zhruba v jednu hodinu ráno k vyproštění prvního těla zavaleného muže, u kterého byla konstatována smrt. Před třetí hodinou ranní byli opět nasazeni psi, kteří označili místo, kde se měla nacházet druhá osoba.

Vzhledem k velkému množství armatur v suti a nevhodnosti opětovného nasazování stejných psů na tak malém prostoru, byl na místo povolán třetí pes z MP Praha, který potvrdil předchozí značení. Ve čtyři hodiny ráno byl nalezen i druhý mrtvý zavalený muž.

Po ohledání a vyproštění byla sutina naposledy prověřena. To bylo již s negativním výsledkem a v 5.00 hodin byl ukončen zásah kynologického týmu a psovodi se vrátili na své základny.

uzavřel nstržm. Pavel Málek, psovod HZS LK

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet