Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

19 hasičů zemřelo při boji s lesním požárem v Arizoně, nepomohl jim ani speciální výcvik

Nedaleko města Yarnell v americké Arizoně bojují hasiči od pátku s obrovským lesním požárem. K vysokým teplotám v oblasti a nízké vlhkosti vzduchu stačil jen zásah blesku a plameny postupně pohltily 2000 akrů půdy.

Teploty v oblasti se pohybovaly okolo 38 °C a foukal silný vítr o rychlosti větší než 35 km/h, za jediný den se tak postižená oblast rozrostla z 300 na 2000 akrů. Požár se stále nekontrolovaně ší­ří.

Zatímco evakuace obyvatel z oblasti byla samozřejmě nařízena, devatenácti hasičům, jejichž speciální jednotku (IHC – Interagency hotshot crew – viz dále v článku) plameny obklíčily, sebral rozsáhlý požár v neděli životy.

Zasahujícím hasičům nepomohl ani speciální výcvik a vybavení pro případ nouze – každý z nich u sebe měl speciální „ohnivzdornou deku“, kterou se v případě nouze přikryje a zvýší tak svoje šance na přežití.

Někteří hasiči byli po požáru nalezeni dokonce mimo svoje „deky“; podle jednoho z tamních velitelů lze předpokládat, že právě v okamžiku nasazování se stalo něco „drastického“.

Požár se tak zařadil mezi čtyři nejtragičtější požáry v USA, bráno z pohledu ztráty na životech zasahujících hasičů.

Plameny se i nadále snaží zvládnout dvě stovky hasičů, na pomoc jim míří dalších 130 kolegů, včetně dalších hasičských vrtulníků a letadel.


Speciální jednotky hasičů pro boj s lesním požárem

Protože v USA bojují s lesními požáry častěji, než například u nás, mají jiný přístup a výcvik. Existují tam speciální týmy zvané „Handcrew“, které sestávají z přibližně dvacítky hasičů.

Jejich úkolem jsou – dle jejich typu – různé činnosti. Vytvářejí například „nehořlavé pruhy“ (odstranění všeho hořlavého) pro usměrňování požáru, či „přesouvají“ požár z korun na zem – jednoduše tím, že pokácí většinu stromů a nechají jen pařezy a kmeny, což jejich kolegům následně usnadňuje hašení.

Dvacetičlenné týmy jsou dále děleny na podskupiny, součástí každého týmu jsou například pozorovatelé. Ti si vyberou místo, ze kterého mají dobrý rozhled a informují velení zásahu o postupu požáru, případně varují svoje kolegy.

Server Wikipedia.org uvádí, že existuje pět různých Handcrews.


Skupina, jejíž členové zemřeli, byla označena jako „Interagency hotshot crew“. Ta je pokládána za elitu mezi elitou, její členové prochází rozsáhlým školením, udržují si dokonalou fyzickou kondici a jsou schopni plnit dlouhotrvající a stresující úkoly.

Jejich prací je rychlá „reakce“ na lesní požáry i v odlehlých oblastech bez jakékoliv další logistické podpory. Těchto skupin funguje v Americe více než 100, jejich zřizovatelem jsou různé instituce, velmi často i samotné národní parky.

Vnitřní skladba týmu je různá, součástí jsou velitelé, hasiči, medici či osoby vyškolené speciálně pro obsluhu motorové pily.


Výcvik členů je náročný, předepsána je alespoň hodina fyzické přípravy denně, v poslední době je oblíbená také pěší turistika – na rozdíl od běžných turistů ale s třicetikilovým vybavením.

Standardy, které (dle jejich slov) většina členů týmu převyšuje, jsou přibližně pětikilometrový výlet s batohem o váze dvacet kilo do 45 minut, běh na dva kilometry pod 10:35, 30 kliků za 60 sekund, 45 sklapovaček do 60 sekund a 7 shybů.

Sdílet