Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči u Kunovského jezu vyprostili posádku člunu a zabránili jeho potopení, zásah se protáhl na pět hodin

Včera v 16:03 hodin přijalo operační středisko zlínských hasičů oznámení o nehodě motorového člunu na řece Moravě v místě „kunovského jezu“. Podle prvotních informací zůstaly na člunu uvězněny tři osoby.

Na místo události byli vysláni profesionální hasiči stanice Uherské Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, dopravními automobily a čluny.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že motorový člun zůstal zachycen na vlnolamu těsně před jezem, asi v polovině toku řeky. Při nárazu došlo k proražení dna lodi a hrozilo její potopení.

Prioritou zasahujících hasičů byla záchrana tří osob, které zůstaly na lodi uvězněny. Záchranu pomocí člunů hasičů znemožnil charakter místa nehody a rychlost toku, kdy hrozilo, že by mohlo dojít ke stržení našich člunů pod jez. K záchraně osob bylo tedy využilo lezeckého materiálu a žebříku, který byl na člun spuštěn z konstrukce nad jezem. Takto se podařilo všechny osoby rychle zachránit.

Dalším problémem, se kterým se museli hasiči potýkat, bylo samotné vyproštění motorového člunu. Jeho potopení se podařilo zabránit pomocí bójí, které hasiči umístili do trupu člunu a tím ho nadlehčili. Vzhledem ke skutečnosti, že nebylo možné povolat na místo události čluny se silnějšími motory, které by poškozené plavidlo vytáhly z vlnolamu, museli naši hasiči vyřešit situaci pouze prostředky, které měli na místě k dispozici.

Ve spolupráci s hrázným, který regulovat rychlost toku vody pomocí plavební komor,y se podařilo nakonec člun vyprostit a odtáhnout ke břehu.

Současně se zajištěním přívěsu na přepravu člunu, byla v 19:26 hodin na místo události povolána jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s automobilním jeřábem T 818 AV14. Po přistavení přívěsu majitelem, byl člun jeřábem vyzdvižen a umístěn na přepravní přívěs.

Tento netradiční a komplikovaný zásah opět dokázal, že hasiči si umí poradit i v situacích, kdy nejsou k dispozici všechny potřebné prostředky a zařízení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet