Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči sundávali ze stromu papouška Kakadu, papoušek je chytal za límec kabátu, kloval do vysílačky a chytil za prst

Včera ve 20:40 hodin byli hasiči přivoláni k technické pomoci do Nového Města pod Smrkem. Na strom zde ulétl papoušek Kakadu a usadil se ve výšce přes 10 metrů. Majitel se snažil nejprve pro papouška dolézt po nastavovacích žebřících, ale nedosáhl na něho.

Proto sousedé zavolali hasiče, kteří dorazili s výškovou technikou z Frýdlantu. Společně s frýdlantskými hasiči na místě zasahovali i profesionálové z Raspenavy.

Kakadu bílý byl ještě mládě a dle vyjádření majitele měl zastřižená křídla, takže neměl vůbec ulétnout. Přesto se tak stalo a papoušek „přistál“ zhruba 50 m od domova na větvičce vysokého listnatého stromu. Zásah hasičů nebyl nijak složitý, papoušek se nesnažil ulétnout a v podstatě čekal na svou záchranu.

Jeden z hasičů pro něho vylezl po automobilovém žebříku, vzal ho do ruky a pomalu snášel dolu. Během této doby ho vyděšený papoušek chytal za límec kabátu, kloval také do vysílačky a nakonec ho chytil i za prst ruky. Po 21. hodině byl zásah ukončen a hasiči se mohli vrátit na základnu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet