Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z bagru zbylo v obci Lačnov jen ohořelé torzo, plameny nezkrotilo ani okamžité použití hasicího přístroje

Už při příjezdu k místu hlášeného požáru bagru v obci Lačnov viděli hasiči profesionální jednotky z Valašských Klobouk sloup hustého černého dýmu. Přímo na místě se jim naskytl pohled na požárem zcela zasažený stroj, kdy šlehající plameny dosahovaly až do úrovně drátů elektrického vedení.

Už z výpovědi obsluhy bagru zn. Liebher 130 bylo jasné, že ani seberychlejší příjezd hasičů nemohl požáru zabránit. Jak vypověděl sám řidič, nejprve ucítil kouř a následně vyšlehly z motorového prostoru stroje plameny. Rozvoj požáru byl tak rychlý, že ani okamžité použití hasícího přístroje nedokázalo intenzitu hoření zmírnit.

Hasiči vybaveni dýchací technikou nejprve za použití útočných „C“ proudů srazili plameny a následně za použití těžké pěny uhasili i hořící naftu, která vytékala ze stroje.

Z důvodu zvýšené spotřeby vody byl zásahový automobil profesionálů doplňován vodou z cisteren jednotek dobrovolných hasičů obcí Lačnov a Horní Lideč, které byly k požáru povolány operačním střediskem současně s našimi hasiči.

V 13:07 hodin se jednotkám podařilo požár lokalizovat a v 14:11 hodin hlásil velitel zásahu jeho likvidaci. I přes rychlý a intenzivní hasební zásah zbylo ze stroje po požáru pouze ohořelé torzo.

Předběžně vyčíslená škoda dosáhla hodnoty asi 300.000,– Kč. Přesná příčina vzniku požáru je předmětem dalšího šetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet