Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na vysoké plameny ze střechy domu museli hasiči na Jablonecku použít i vodní dělo

Až do dnešních ranních hodin likvidovali hasiči ze šesti jednotek požár objektu v části obce Mšeno nad Nisou. Hlášení o požáru hasiči převzali na tísňové lince večer ve 21:20 hodin a oznamovatelka uváděla, že jsou již vidět plameny v přízemí a prvním patře.

Operační důstojník tak na místo povolal jednotky z druhého stupně požárního poplachu, které dorazily se sedmi cisternovými automobilovými stříkačkami. Jak hasiči zjistili, požár zachvátil nedostavěnou přístavbu rodinného domu, která měla někdy v budoucnu sloužit pro další ubytování. Požár se nacházel již ve třetí fázi svého rozvoje, kdy byly zachváceny všechny předměty v prostoru a z objektu šlehaly vysoké plameny.

Hasiči ke zkrocení prvních plamenů museli použít i lafetovou proudnici (vodní dělo) a poté nasadili další tři vodní proudy. Během zásahu se museli potýkat s řadou nepřesných informací. Podle ubytovaných lidí v obytné části prý neměly být v objektu žádné hořlavé látky a ani propanbutanové lahve, přitom hasiči pak likvidovali hořící sudy s olejem a asfaltem, nalezeno bylo i několik PB lahví.

K uhašení rozsáhlého požáru potřebovali hasiči dostatek vody, a proto bylo zřízeno několik stanovišť. Cisternami jezdili kyvadlově pro vodu na stanici v Jablonci nad Nisou, poté postupně vytvořili 2 čerpací stanoviště na přehradě Mšeno, která se nachází v těsné blízkosti zasaženého objektu. Lokalizovat požár se hasičům podařilo ve 22:29 hodin, dohašovací práce byly ukončeny až před 4. hodinou ranní.

Ze současných pěti lidí žijících v obytné části domu hasiči 4 evakuovali a jeden muž byl poté nalezen v nedaleké ulici policisty s lehkými zraněními.

Dnes dopoledne proběhlo na místě došetření za účasti hasičských vyšetřovatelů a PČR s psovodem se speciálně vycvičeným psem k vyhledávání akcelerantů hoření. Reakce psa na detekci akcelerantů byla pozitivní, a proto případ pro podezření na úmyslné zapálení převzali do šetření policisté. Škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 500.000 Kč, hasičům se podařilo uchránit obytnou část za 700.000 Kč.

Zasahující jednotky: HZS LK PS Jablonec nad Nisou, dále dobrovolní hasiči Jablonec n. N.- Jablonecké Paseky, Jablonec n. N. – Proseč nad Nisou, Jablonec n. N. – Kokonín, Janov nad Nisou, Lučany nad Nisou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet