Úterý 17. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali koně

Koně, který se propadl do odpadní jímky, zachraňovali v sobotu 17. února hasiči v Terezíně na Hodonínsku. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Hodoníně.

Do jímky se kůň zřejmě propadl už ve čtvrtek. Od tohoto dne ho majitel postrádal a původně se domníval, že se zvíře z ohrady zaběhlo.

Po odkopání a částečném odsunutí víka jímky hasiči s pomocí fekálního vozu odčerpávali její obsah. Nasazení automobilového jeřábu, který si velitel zásahu vyžádal z požární stanice v Břeclavi, však bránily dva stromy v blízkosti jímky. Jeden z nich bylo nutné motorovou pilou pokácet, u druhého hasiči prořezali větve. I tak byla práce s jeřábem značně složitá, protože nad jeho ramenem byl kabel telefonního vedení a jeřáb kvůli silně podmáčeném terénu nemohl vjet přímo dovnitř ohrady. V další fázi hasiči ocelovými trubkami podložili víko jímky a celý kryt se podařilo odstranit. Pak se už hasiči spustili do jímky a zatímco jeden z ošetřovatelů zvíře uklidňoval, koně podvázali textilními popruhy a jeřábem vytáhli nahoru. Zvíře pak po dvouapůlhodinové záchranné akci v pořádku předali majiteli s upozorněním, aby pečlivě zajistil kryt odpadní jímky.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Ilustrační foto: hasicibm.cz

-wap-
Sdílet