Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přibývá požárů v přírodním prostředí, meteorologové nevarovali zbytečně

Dlouhodobé sucho už hasiči zaznamenali ve svých statistikách. Během víkendu vyjížděli hasiči celkem k 168 požárům (v sobotu k 71 a v neděli k 97), z toho ale byla polovina v přírodním prostředí, celkem 82 požárů lesních a travních porostů.

Během dnešní noci likvidovali hasiči například dva velké požáry na Pardubicku. V Rudolticích (okr. Ústí nad Orlicí) způsobila neopatrná manipulace se svíčkou, která byla ponechána bez dozoru, požár rodinného domu, který byl požárem zcela poničen.

Od dnešní půlnoci do 11 hodin již vyjížděli hasiči k 23 požárům, z toho jich bylo 6 v přírodním prostředí.

Letní měsíce patří z pohledu hasičů k velmi rizikovým, co se týče požárů. Hasiči během léta každoročně likvidují více jak tři tisíce všech požárů. Plameny ničí úrodu, domy, lesy i dopravní prostředky. Při 3 263 loňských letních požárech zemřelo 6 osob, 175 jich bylo zraněno a škoda se vyšplhala na více jak 368 milionů.

Rady od hasičů, jak nezpůsobit vznik požárů a neohrozit sebe si přečtěte v přehledném článku.

Dlouhodobě patří letní měsíce červenec a srpen k měsícům, kdy hasiči likvidují vysoký počet požárů. Nejvíce požárů je v přírodním prostředí, jen loni jich v tomto období bylo 749.

Nejčastější příčinou letních požárů, ale i požárů během roku je nedbalost dospělých (např. kouření, zakládání ohňů v přírodě, zanedbání bezpečnostních předpisů, používání otevřeného ohně), a technické závady (jako je vada materiálu, konstrukce), dále pak úmyslné zapálení a hra dětí s ohněm.

Hasiči proto důrazně varují občany, aby byli při manipulaci s otevřeným ohněm maximálně opatrní a v tomto suchém a teplém počasí oheň pokud možno vůbec nerozdělávali.

Sdílet