Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně-Králově Poli hasiči bojovali nejen s plameny ale i s počasím

V úterý 23. července krátce po čtvrt na dvanáct vyjížděli hasiči k požáru v brněnské městské části Královo Pole. Zásah komplikovalo několik okolností.

Po příjezdu na místo požáru a po prvotním průzkumu, si vyžádal velitel zásahu jednotky i z druhého stupně požárního poplachu. K požáru se dostavily jednotky HZS JMK ze stanic Lidická, Líšeň, BVV, Přehrada, Starý Lískovec a místní jednotka sboru dobrovolných hasičů Královo Pole.

Místo požáru bylo rozděleno na dva úseky. Na prvním úseku hasiči nasadili postupně čtyři C proudy na hašení budovy a přístřešku z ulice Metodějova. Druhý úsek, na kterém hasili pomocí dalších čtyř proudů přístřešek a další budovu, byl od ulice Kollárova. Hasiči zabránili dalšímu šíření požáru ve 13:35. Několik jednotek, po likvidaci požáru ve 14:24, odeslal velitel zásahu zpět na své základny. Na místě pak zůstali hasiči k dohlídce požářiště, na kterém hledali termokamerou skrytá ohniska.

Po odeslání jednotek byly uvolněny obě ulice, které uzavřela Policie ČR jak z důvodu zablokovaných ulic hasičskou technikou, tak i před případným nebezpečím výbuchu plynu v objektech. Pracovník plynárenské pohotovosti, který byl také povolán na místo události, odpojil budovy od plynu na hlavním uzávěru.

Škoda byla předběžně vyšetřovatelem stanovena na 900 tisíc Kč a příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje. U zásahu se lehce zranil jeden zasahující hasič, kterého ZZS JMK převezla k preventivnímu vyšetření do Vojenské nemocnice.

Na stanice BVV a Lidická povolal operační důstojník KOPIS brněnské dobrovolné jednotky z Bohunic a Husovic, pohotovost ve své zbrojnici měla jednotka dobrovolných hasičů v Soběšicích. Ve Školícím a výcvikovém zařízení v Brně-Líšni byla vyhlášena pohotovost pro cisternu s hasičskými lektory. Jednotky byly připraveny na případné střídání zasahujících hasičů v Králově Poli nebo pro případ dalších zásahů u jiných událostí.

Teplé a slunečném počasí stěžovalo práci všech hasičů. Hasiči se musí v takovém případě častěji u zásahu střídat, dodržovat pitný režim a dostatečně odpočívat.

por. Bc. Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet