Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jihomoravském kraji dnes hořely dva kombajny, jeden částečně uhasili práškovým přístrojem, druhý shořel

Ve středu 24. července o půl šesté večer u Horních Kounic na Znojemsku, vzplanul na poli kombajn. I když požár zničil celý stroj, na pole se plameny nerozšířily.

Krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje vyslalo k požáru profesionální jednotku ze stanice v Moravském Krumlově společně s dobrovolnými jednotkami Horní Kounice, Čermákovice a Medlice.

Před příjezdem jednotek se snažil řidič kombajnu dvěma hasícími přístroji vzniklý požár hasit, ale jeho snaha byla marná. Po deseti minutách od ohlášení události byla na místě první jednotka, která oznámila na KOPIS, že kombajn je celý v plamenech.

Na uhašení požáru hasiči vytvořili tři útočné proudy s vodou. Během dvaceti minut dostaly jednotky plameny pod kontrolu, aby se nešířily dál. Po devatenácté hodině hasiči plameny zcela zlikvidovali a po půl osmé odjeli zpět na své základny.

Požár způsobil na stroji škodu ve výši 1.800.000 Kč. Majitel vypočítal, že hasiči uchránili svým zásahem řepku na patnácti hektarovém poli v hodnotě 600.000 Kč. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

por. Bc. Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje


Čtyři jednotky hasičů vyslalo operační středisko také k ohlášenému požáru kombajnu v Dubňanech. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár elektroinstalace.

Plameny byly částečně zlikvidovány práškovým hasicím přístrojem, dohašeny pak jedním proudem C.

Sdílet