Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár na skládce v Bratčicích na Brněnsku zaměstnal hasiče, zasahovalo devatenáct vozů

Po měsíci a čtyřech dnech byl znovu vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu na skládce komunálního odpadu v Bratčicích na Brněnsku.

Požár odpadu oznámil jeden ze zaměstnanců ve čtvrtek 25. července 2013 pár minut před půl třetí ráno. Za třináct minut byly na místě první jednotky a velitel zásahu požádal Krajské operační a informační středisko, aby vyslalo na místo další dvě jednotky.

Plocha požáru v té době byla odhadnuta na 20×30 metrů. Starosta obce Bratčice, který se dostavil na hořící skládku, varoval obyvatele obce, aby zavřeli okna a nevětrali neboť kouř se šířil směrem na Bratčice.

Pro nedostatek vody k hašení požádal velitel zásahu KOPIS o vyslání jednotek ve druhém stupni požárního poplachu ve 3:05 hodin. Požářiště mezi tím bylo změřeno přibližně na 50×30 metrů a 5×5 metrů.

S plameny bojovaly jednotky na dvou úsecích. Na hašení hasiči vytvořili několik dopravních vedení a sedm útočných proudů vody. Vodu v cisternách doplňovali hasiči kyvadlově z hydrantové sítě v Mělčanech.

Hasiči svým zásahem zabránili dalšímu šíření ohně krátce po čtvrté hodině. Požár byl zcela zlikvidován o půl osmé ráno. Během dopoledních hodin byla na místě ponechána místní JSDH na dohled.

U požáru skládky zasahovaly jednotky HZS JMK z brněnských stanic Lidická a Líšeň, dále pak ze stanic Ivančice, Židlochovice a Pohořelice a dobrovolné jednotky z Bratčic, Dolních Kounic, Hrušovan u Brna, Ořechova, Syrovic a Židlochovic s devatenácti vozy.

por. Bc. Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet