Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ukázka IZS Ústeckého kraje

Jak jste se v předstihu dozvěděli nejen ze stránek Požárů.cz, na středu 21. února připravila nově vzniklá místní skupina Českého červeného kříže předváděcí akci, na které chtěla veřejnost seznámit se svou činností a její důležitostí v rámci ISZ.


Jak to na ústeckém mírovém náměstí vypadalo, se Vám pokusím přiblížit v následující reportáži.

Akce se pomalu rozjížděla od půl druhé, kdy se na místo začaly sjíždět všechny zúčastněné jednotky. Konkrétně pak SDHZ a MS ČČK Ústí nad Labem (dvě zásahová vozidla (Škoda Forman a Ford Focus) a stany s ukázkami první pomoci), HZS Ústí nad Labem (AZ 52 Iveco-Magirus), SDH Chlumec (CAS 25 LIAZ 101.860), SDH Telnice (CAS ?? Tatra 148), HZS ČD Ústí nad Labem (Autobus Karosa, týlový kontejner), VZS MS ČČK (nafukovací člun a ukázka vybavení) a pořádková jednotka Policie ČR.

Ve dvě hodiny bylo tedy již vše připraveno a po oficiálním přivítání návštěvníků se mohl program rozjet naplno. Odborná i neodborná veřejnost si pod dohledem zkušených zdravotníků mohla vyzkoušet první pomoc na perfektně nalíčených figurantech, prohlédnout si zdravotnickou výbavu Vodní záchranné služby, popřípadě řádně „proslídit“ hasičskou techniku. U všech vystavených vozidel byli k dispozici hasiči a záchranáři připraveni odpovědět na jakoukoliv všetečnou otázku.

Dvakrát byla také do programu zařazena ukázka činnosti pořádkové jednotky Policie ČR, konkrétně záchrana a odnos zraněného z ohrožených prostor (například rozbouřené fotbalové stadiony). Namátkově mohli návštěvníci také shlédnout ukázku různých lanových technik, například slaňování se zavěšenou osobou nebo s osobou v nosítkách.

Celkově můžeme tedy akci hodnotit jako vydařenou. I díky tomu, že se nakonec umoudřilo i počasí, se na naši ukázku přišlo podívat mnoho lidí z oboru i mimo něj. Cílem akce bylo dostat naši skupinu do podvědomí Ústečanů a vysvětlit jim naši funkci v IZS. To se, doufáme, povedlo. A tak už si můžeme pohrávat s myšlenkou, co jiného, lepšího, vymyslet na příště…

Pro Požáry.cz Tomáš Zámostný, SDHZ Ústí nad Labem (www.rescue-ul.org)
Sdílet