Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na několika místech na poli v Břežanech hoří přibližně 20 balíků slámy, na místě zasahují hasiči

U požárů zemědělských ploch zasahovaly jednotky v sedmi případech na Brněnsku v jednom případě na Břeclavsku a dvakrát na Znojemsku.

Jeden z posledních požárů, u Břežan na Znojemsku, způsobila technická závada na stroji, který lisoval na poli balíky ze slámy. Zásahu se zúčastnilo sedm jednotek, které bojovaly s dvaceti hořícími balíky slámy a s plameny, které se šířily po strništi k nedalekému lesu.

Po příjezdu prvních čtyř jednotek velitel zásahu požádal Krajské operační a informační středisko o vyslání velkokapacitních cisteren ve druhém stupni požárního poplachu.

S požárem pole bojovaly profesionální jednotky ze stanic Hrušovany nad Jevišovkou a Pohořelice, společně s dobrovolnými jednotkami z Břežan, Božic, Drnholce, Jiřic a nedaleké obce Miroslav s celkem osmi vozy. Proti plamenům nasadili několik vodních proudů a lafetové proudnice z velkokapacitních cisteren.

Místní zemědělci pomáhali hasičům tím, že traktorem rozorali strniště, aby se požár nerozšířil. Tři fekální vozy pomáhaly s hašením balíků slámy a s proléváním strniště.

por. Bc. Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet