Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z opavské ubytovny bylo po požáru evakuováno 61 lidí

Celkem 32 dospělých a 29 dětí evakuovali hasiči v sobotu 24. 2. 2007 odpoledne v Opavě z ubytovny v Janské ulici, a to kvůli silnému zakouření ubytovny po požáru domovního odpadu. Požár i záchrana osob se obešla bez zranění.Aktua­lizované foto !!!



Požár domovního odpadu na problematické ubytovně, kde žijí především romské rodiny, byl nahlášen na operační středisko hasičů v sobotu krátce po třetí hodině odpoledne. Na místo ihned vyjely dvě opavské jednotky hasičů – první ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a druhá – dobrovolná – z opavské čtvrti Kylešovice – celkem čtyři vozidla.

Hasiči na místě zjistili, že hoří odpadky ve druhém nadzemním podlaží třípodlažního objektu. Domovní odpad uhasili během několika minut pomocí jednoho vodního proudu. Protože ale byla ubytovna silně zakouřena, evakuovali hasiči 61 osob, a to buď po schodišti, nebo po nastavitelných žebřících. Lidé byli shromážděni na vyhrazeném místě venku vedle budovy a byl zpracován jejich přesný seznam.

Po odvětrání přetlakovou ventilací – zhruba za hodinu a půl – se mohli začít obyvatelé objektu postupně vracet domů. Příčina vzniku požáru není zatím známa, škoda na již dříve poničené podlaze a starém nábytku v jedné místnosti činí jen několik tisíc korun.

V objektu sídlilo do začátku 90. let minulého století výpočetní středisko ministerstva zemědělství, pak tu vznikla ubytovna, ale ta kvůli problémům se zajištěním požadavků města na bezpečné bydlení a pořádek končí provoz již za několik dní – 28. února – a její uživatelé se budou muset odstěhovat. Vlastníkem objektu je firma z Brna.

-kaw-

Pozn. redakce: Foto budeme aktualizovat pravděpodobně zítra.

Zdroj:
por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet