Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení ''ŽÁBA 2013''

Sobota, 27. 7. 2013 krátce po druhé hodině, vlna veder zasáhla celé Česko a ani malému městečku Hrob pod vrcholky Krušných hor se úmorné vedro nevyhnulo. Nahlášen byl rozsáhlý požár travního a lesního porostu nedaleko skalního masívu a v bývalém lomu za městem.

Neopatrní táborníci i přes zákaz rozdělali oheň, který se jim vymknul kontrole a šířil se dál lesním porostem. Poplach byl vyhlášen místní JSDH Hrob a také JSDH Košťany. Tak zněl scénář prověřovacího cvičení v režii hrobských hasičů, kterého se měli účastnit čtyři jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Jako první se na místo dostavila místní jednotka spolu s Městskou policií Košťany. Po prvotním průzkumu bylo požádáno velitelem zásahu o posily z JSDH Osek a JSDH Mikulov. Bylo nutné zřídit dálkovou dopravu vody do bývalého lomu. Během toho bylo veliteli přihlížejícími oznámeno, že se do bývalé štoly v lomu zřejmě před ohněm schoval jeden člověk. Velitel ihned poslal jedno družstvo v DT do štoly na průzkum. Štola byla silně zakouřena.

„Ve štole nebylo vidět ani na 10 cm. Kluci použili dýmovnici na zadýmení celého prostoru. Museli jsme se jistit lanem, abychom v prostoru neztratili orientaci. Po doběhnutí na místo, což bylo asi 300 m a v tom hrozném vedru si nasadit dejchák a s vypětím všech sil, téměř po hmatu najít osobu. To bylo opravdu náročné! Ještě k tomu to depresivní prostředí štoly, no myslím, že polygon byl oproti tomu hračka.“

Mezitím se na místo dostavila JSDH Košťany, velitel družstva ihned rozhodl o zřízení druhého záložního družstva v DT a vyslal je ihned ke štole. Po chvíli se povedlo nalézt osobu, ta byla ovšem zavalená sutí.

„Vysílačkou jsme se snažili dovolat o pomoc druhého družstva, jelikož naše síly na vyproštění osoby nestačili. Bohužel tam nebyl signál, takže jsme si museli poradit sami.“

Osoba (80 kg figurína) byla vyproštěna a vynesena ve vyváděcí masce ke vchodu. Zde již čekalo druhé družstvo s nosítky. Osobu jsme naložili na nosítka a odnesli do bezpečí k dalšímu ošetření. Poté již proběhlo jen hašení lesního porostu a následné dohašování skrytých ohnisek. Všichni nositelé dýchací techniky si štolu prolezli. Štola se poté sama díky průduchům na druhé straně odvětrala. Na místo se nakonec také dostavila JSDH Osek. JSDH Mikulov, kteří měli na místě dle scénáře provádět dálkovou dopravu vody od přilehlého potoku se nakonec na místo nedostavili.

Po ukončení cvičení se dostavila na místo jednotka HZS ze stanice Teplice a provedla instruktáž k jištění a sebezáchraně osob z výšek, neboť tomu místní terén a lom vyhovoval. Byla provedena praktická ukázka slaňování, kterou si někteří hasiči vyzkoušeli.

„Cílem cvičení bylo připravit JPO, se kterými naše JSDH Hrob nejvíce spolupracuje a setkává se u zásahů, na zdolávání požárů v těžko dostupném terénu, dálkovou dopravu vody, evakuaci zraněné osoby v DT a její předlékařskou pomoc. Všechny cíle byly splněny, drobné výtky a chyby byly patřičně rozebrány. Od toho se cvičení dělá, abychom se lépe sehráli a věděli co a jak dělat např. rychleji a efektivněji. Součinnost s ostatními jednotkami byla opravdu perfektní a těšíme se na další spolupráci. Moc všem, co dorazili, děkujeme, že nás nevyměnili za nějaké koupaliště. I když pravdou je, že jednotky na místo jeli, jakoby se jednalo o ostrý zásah, neboť že se jedná o cvičení, se dozvěděli až na místě přímo v lomu. Děkujeme také teplickým hasičům za podporu a lezcům za školení. Minulý rok jsme měli cvičení na místní mateřskou školku, letos lesní porost. Stále se nám cvičení zvětšuje a rozrůstá. Rádi bychom v této „tradici“ pořádání většího cvičení jednou za rok pokračovali.“

Kompletní fotogalerie je ZDE.

Karel Hirsch
JSDH Hrob

Sdílet