Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Americké San Diego ukázalo svět map a hasiči z ČR byli u toho!

Geografické informační systémy jsou technologií, se kterou se většina z nás setkává v každodenním životě. Papírové mapy postupně nahrazují digitální a lze díky nim získat informace, které ve starých mapách vyčíst nešly. Jak bylo již mnohokrát zmíněno i HZS ČR používá GIS technologie, a to nejen v operačním řízení, ale téměř ve všech oblastech své činnosti.

GIS je velice rychle se rozvíjející odvětví a lidí, kteří se tímto odvětvím zabývají, je velké množství. Jedním z hlavních světových distributorů GIS software je americká firma Esri. Její produkty využívá i HZS ČR. Firma Esri pořádá každoročně Mezinárodní uživatelskou konferenci, která letos proběhla ve dnech 6. – 12. 7. 2013 v americkém San Diegu. Díky evropskému projektu NeoCartoLink mi bylo umožněno zúčastnit se této konference jako prvnímu zástupci HZS ČR.

Konference je jedním z největších setkání GIS odborníků ve světě. V tomto roce se v San Diegu sešlo více než 15 tisíc uživatelů. Z České republiky přijelo 25 účastníků, což je zatím historicky nejvíc. Již jen samotná účast na konferenci je obrovskou zkušeností. Díky různorodému seskupení odborníků je možné načerpat inspiraci z mnoha oborů a jak bylo na konferenci vidět, GISy pronikly snad již do všech odvětví lidské činnosti.

Během konference mě velice překvapilo, jak obrovský prostor pro prezentaci dostaly složky záchranného systému. Nejen, že zde měly několik desítek přednášek, ale i ve vystavovací hale je nešlo přehlédnout, a to nejen díky ukázce výjezdové techniky, ale i aplikacím, které jsou na velice vysoké úrovni. Například na webové adrese http://wildlandfire.maps.arcgis.com/home/ můžete sledovat aktuální požáry na území Spojených států.

V průběhu konference zaznělo kolem 1400 příspěvků, šlo o uživatelské přednášky i třeba technické workshopy. V jednu chvíli probíhalo i přes 150 přednášek najednou, a proto bylo nutné pečlivě plánovat, co chcete navštívit. Pokud nebyla přednáška zajímavá, muselo se počítat s přesunem do jiného sálů, který mohl trvat i 10 – 15 minut.

Součástí Uživatelské konference byla i výstava posterů, několik soutěží a doprovodných programů od společného ranního běhu po večerní setkání v Balboa parku. Zároveň zde byl zveřejněn 28. ročník Esri Map Book, což je publikace, která je přehlídkou vybraných GIS projektů z celého světa. Je velice milé vidět, že mapa vytvořená u HZS Libereckého kraje se stala součástí tohoto ročníku.

Díky účasti na konferenci mě velice mě potěšilo zjištění, že GIS u HZS ČR a i v celé republice je na velice vysoké úrovni a neustále se rozvíjí dle nejnovějších poznatků a potřeb uživatele. Data a GIS systém pro tísňové volání a operační řízení, která máme k dispozici, nám může závidět mnoho vyspělých států, jelikož data jsou velice podrobná a průběžně aktualizovaná.

Sférické fotografie z konference (a mnoho dalších) je možné si prohlédnout pod odkazem: http://geoportal.kraj-lbc.cz/…e-fotografie

Text a foto: kpt. Ing. Jana Havrdová

Sdílet