Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v noci na Kokořínsku zachraňovali dva muže ze skal

Náročnou záchrannou akci mají za sebou českolipští profesionální hasiči. V noci provedli záchranu dvou mužů, z nichž jeden spadl ze skály vysoké 12 metrů v CHKO Kokořínsko.

Oznámení přijali hasiči přes tísňovou linku 112 ve 23:45 hodin, kdy jim bylo sděleno, že někde mezi Holany a kopcem Vlhošť spadl muž ze skály a nereaguje na volání. Operační důstojník na místo vyslal 3 jednotky hasičů – HZS LK PS Česká Lípa, dobrovolné jednotky Holany a Česká Lípa. Vedle zdravotníků dorazily do Holan i vrtulníky AČR a PČR s termovizí s tím, že se pokusí určit polohu hledaných lidí.

Mezitím vyjela do terénu hlídka PČR a také dobrovolní hasiči, kteří začali s prohledáváním. Při svém pátrání hlídka policistů narazila na mladé lidi, kteří slyšeli volání o pomoc ze skal. Během chvíle tak byly zadány souřadnice a všichni včetně lezeckého družstva českolipských profesionálů se sešli na přesném místě události.

Jak hasiči zjistili, jeden z mužů spadl ze skály vysoké zhruba 12 metrů a druhý se nacházel nahoře. Hasiči muže pod skálou zafixovali na speciální nosítka (Scoop rám) a absolvovali s ním ve spolupráci se ZZS cestu dlouhou 300 metrů ve špatně přístupném terénu s převýšením 50 metrů.

„Bylo to opravdu náročné, chvílemi jsme lezli i po čtyřech,“ doplňuje nprap. Bc. Jan Jech, velitel družstva českolipských profesionálů. Lezci poté zachránili i druhého muže na skále a na svou základnu se vrátili po 3. hodině ranní.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet